C.RIT NO. II 2008 Z-W FRANKRIJK

Camperrit No. 2 ­­ 2008 Z.W. Frankrijk

(Dordogne, Lourdes, Baskenland, Atlantische kust)

 

Op Zaterdag 3 mei 2008 vertrekken we met een stralende zon op weg naar Frankrijk. Ons doel is, om in drie dagetappes Périgieux in de Dordogne te bereiken. Via Antwerpen en Brussel en vervolgens de N6 passeren we de belgisch­franse grens bij Mons, om in het franse MAUBEUGE a.d. Riv. de Sambre neer te strijken op de grote parking, vlakbij het centrum.. Met een heerlijke 21 gr. wordt dit de eerste lentedag. 's Avonds wandelen we naar de historische vesting, waarvan het hoofdgebouw dateert uit de 100-jarige oorlog (1793-1893). Met de ondergaande zon is het hier heerlijk wandelen.

 

Dag 2.

Tegen 9.30 uur vertrekken we op deze rustige zondagmorgen en rijden de N2, die ons door talrijke dorpen van noord frankrijk voert met als decor: bloeiende koolzaadvelden, zo geel, dat het "zeer" aan de ogen doet! We passeren de steden Laon en Soisson en bereiken in het middaguur PARIJS. Hoe daar de route loopt, blijft duister, want we geven ons over aan "navi­Truus", die telkenmale wegen, afslagen en zo meer produceert, maar de doortocht verloopt vlekkeloos, ondanks dat heel Parijs op de snelweg lijkt te zitten! Uiteindelijk bereiken we via de A6 en de A6b de zuidelijke uitvalsweg NZO, die naar Orleans leidt. Zo'n 30 km daarvoor besluiten we, dat het voor vandaag genoeg is geweest (ruim 300 km op een warme 25 gr. lentedag!) We stoppen bij het dorp TOURY en vinden achter de kerk een knusse parking voor de nacht.

 

Dag 3.

De laatste etappe naar Périgieux vangt aan en we rijden via de NZO dwars door Orleans. Bij de koffiestop in St. Aubin nemen we een kijkje bij het slot "La Ferte St. Aubin", om daarna de N20 verder te vervolgen. Bij Vierzon kunnen we de snelweg A20 (tolvrij) nemen en dat gaat een stuk sneller. Als we Limoges bereiken moeten we weer de snelweg verlaten en rijden het laatste traject via de N21 naar Périgieux. We arriveren er in de spits en moeten dor de drukke

binnenstad om onze Camper·P aan de riv. "ISLE" te bereiken. Helaas is het rond 16.00 uur gaan regenen en dat duurt tot 21.00 uur, maar dan is de dag voorbij, om nog iets te ondernemen. De Camper­P is op de ISLE­kade en deze nacht staan er 32 campers op rij met uitzicht op de rivier en de "Cathedrale Saint Front".

 

Dag 4.

In de morgen is het bewolkt, maar weldra komt de zon erbij en met wisselende wolkenluchten wordt het een aangename 20 gr. We bezoeken het "Gallo­Romeinse" deel en het Middeleeuwse deel van de stad. De rondwandeling (met gratis plattegrond in het Nederlands) voert ons door tal van prachtige steegjes en typisch franse pleint jes en tot slot in de Cathedrale “St. Front". Het is een imposante rondgang! No lunch en siësta maken we een wandeling langs de "stille" kant van de rivier Isle, waar een mooi wandel- en fietspad is aangelegd. Ook deze nacht blijven we overnachten in PFRIGIEUX.

 

Dag 5.

Het wordt een prettige lentedag met 24 gr. We bezoeken het marktje bij de kathedraal en kopen er groenten en brood. Vervolgens gaan we een fietstocht maken over het fraai aangelegd fietspad langs de ISLE, waarbij we onderweg "pick­nicken“ met zicht op de rivier. 's Middags wordt geluierd in de zon, die overdadig schijnt. In de avond wandelen we door het chique centrum in het Renaissancedeel van de stad met winkels, die allure hebben. De derde overnachting in Périgieux besluit ons bezoek aan deze mooie en gastvrije stad.

 

Dag 6.

Op deze "J our de la Victoire", 8 Mei, een Nationale feestdag in Frankrijk, waarbij de slachtoffers uit W.O. I en W.O. II worden herdacht en tal van bloemstukken de graven sieren,  vertrekken we na verzorging in Noordelijke richting van de "Perigord", om Bröntome te bezoeken. Dit plaatsje, ook wel het "Venetië van de Dordogne" genoemd, is schilderachtig. Het Maison de la Ville) en de Abdijkerk zijn toppertjes en je hebt een toeristische trekpleister van jewelste! Ook de zon werkt mee, al is er ook bewolking met een paar spetterbuit jes. Het wordt zo'n 20 gr. Na de lunch rijden we door via de D83. In St. Front­la·rivière is een prachtige Camper­P aangelegd met toiletten en gratis service (ook stroom). Goed voor een siësta, maar te vroeg, om te blijven. Dus rijden we door naar St. Pardoux en Nontron (valt wat tegen) en dan krijgt de navi opdracht ons weer in zuidelijke richting naar Motagrier te brengen, maar doet dit vervolgens via smalle weggetjes, waarbij de camper de volle wegbreedte nodig heeft. Tenslotte stoppen we vlak voor TOCANE-s-APRE op een mooie parking aan de rivier "Dronne". Als extra "high-light" ligt op luttele meters de "Val de Dronne" met watermolen en prachtige natuur rondom. Dat we de enige camper op de parking zijn, deert ons niet en we slapen er heerlijk rustig!

 

Dag 7.

Het is bewolkt en dat blijft de gehele dag zo. De zon laat zich niet zien, maar bij ca. 20 gr. blijft het droog. We vertrekken vanuit Tocane en rijden ca. 60 km naar het zuidelijker gelegen BERGERAC, Tegen lunchtijd arriveren we in deze stad van "Cyrano de Bergerac" en hebben moeite met het vinden van de Camper­P. Na enig zoeken komen we toch op de "Quai de Garrigat", waarlangs de rivier de "Dordogne" de Camper­P ligt met zicht op de rivier, die hier breed uitwaaiert. Er is complete verzorging (gratuit). Alleen het doorgaande verkeer is een storende factor. 's Middags bezoeken we de oude stad (vieille ville) en genieten van straatjes en pleintjes rond de Middeleeuwse kerk "St. Jaques", gelegen aan het terrasvormige plein met fontein en een, niet te missen, standbeeld van " Cyrano de Bergerac". Het oude stadsdeel  is niet groot, maar wel zeer de moeite waard. Doordat de zon verstek laat gaan, moeten we afzien van een verblijf aan de "Espace Vert" (de recreatieve oever van de Dordogne).

 

Dag 8.

De morgen blijft bewolkt, maar na de lunch breekt de zon door en het wordt warm (26 gr.) We beginnen na de verzorging op de P eens te foerageren en tanken, om zuidwaarts van Bergerac het kasteel MONBAZZILAC met bijbehorende wijngaarden te bezoeken. Het uitzicht op Bergerac is bijzonder fraai 1 Daarna rijden we, evenwijdig met de Dordogne, naar Lalinde, waar we lunchen en een leuk gesprek hebben met camperaars uit Noord­holland. Bij Lalinde steken we de Dordogne over en bezoeken de "meanders" van de Dordogne',: "CLINGLE TREMOLAT“, waar we na een stevige klauterpartij een fraai uitzicht hebben over de meanders van de Dordogne. Tenslotte bereiken we LIMEUIL, gelegen aan de splitsing van Dordogne en Vézère. We stoppen bij de rivier (vertrekpunt voor kano's en kajakkers) en zien onder de brugdoorgang een Camper-P (municipal) op grasland, heerlijk aan de rivier en besluiten, deze ,mooie plek als overnachtingplaats te gebruiken, te samen met 4 collega’s. In de avond wordt LIMEUIL verkend en komen we tijd tekort, om dit schilderachtige dorp te bezichtigen.

 

Dag 9.

In de morgen: bewolking, die echter, na een draaiende wind naar het Oosten, snel oplost. Het wordt een zonnige en warme dag (26 gr.), maar met onweersdreiging tegen 16.30 uur! Onze stop in LIMEUIL wordt benut voor een pittige klim naar het, tegen de rotsen gebouwde dorp, met bovenop een versterkte burcht. Reeds in de oudheid wordt Limeuil als strategisch gelegen haven genoemd aan de vaarwegen Dordogne- Vézère, door de Romeinen bezet, in de vorm, waarin het thans nog steeds valt te bewonderen. Het thans nog door ca. 340 mensen bewoonde dorp beleefde een economisch hoogtepunt in de tweede helft 19° eeuw, In het oude stadje vormen de middeleeuwse huisjes met hun schilderachtige daken, een eenheid met de stadsmuur. In de middag wordt volop van de zon genoten en geluierd aan de oever (en Camper-P) van de Dordogne totdat in de avond onweersbuit jes een einde maken aan een warme dag.

 

Dag 10.

De avond en nacht hebben regen gebracht, maar bij het ontwaken is de zon weer present. We vertrekken richting Lebeuge en in LES EYZIE5 zien we grotwoningen in de overhangende berg, daterend uit de préhistorie. Ook is er een préhistorisch museum en getuige de vele bezoekers op deze 2° Pinksterdag, trekt dat vele bezoekers. We kiezen voor een  rondwandeling en bezoeken het fleurige marktje, waarbij we ons een pond oude schapenkaas laten "aansmeren". Een wandeling langs de "bergfacade" met grotwoningen (en de nodige foto’s) verder, rijden we de D706 langs de Vézère. In St. Leon-s-Vezère wordt gestopt op de Camper-P. We lunchen er en ontzorgen ons en bezoeken het dorp met de middeleeuwse kapel. Verder gaat het naar Montignac (stadsbezoek) en "la Grotte Lascaux" (in de nabijheid). Omdat we recent al 3 grotten bezocht hebben vervolgen we onze rit via een heerlijke, maar smalle D- route met geweldige vergezichten. Vlak voor SARLAT-la-CANEDA bereiken we de D704 en vinden al snel de Camper­P op 500 mtr. van het centrum, dat we morgen hopen te gaan bezoeken.

 

Dag 11.

Wederom een zonnige dag bij 24 gr. De morgen wordt besteed aan een bezoek van SARLAT, wel één van de mooiste steden in de Dordogne. Het hart van deze Middeleeuwse stad is geheel opgetrokken in gele zandsteen en er zijn zoveel fraaie hoekjes, dat de camera "overwerk" maakt. Na de lunch (en een uurtje rust) starten we de camper, om naar Vricnac (ca. 13 km noordelijker) te gaan voor de mooiste tuien van de Perigord. Het is een mengeling van Franse, Engelse en Italiaanse invloeden en het geheel is schitterend aangelegd. We brengen er aangename uren door en worden niet moe, al dit mooie groen te fotograferen. We besluiten, om na twee dagdelen wandelen, terug te rijden naar de Camper­P te SARLAT en van een fraaie zomeravond te genieten, als besluit van deze TOP dag !

 

Dag 12.

Na verzorging vertrekken we uit Sarlat met als doel de "ANWB­route 2" (langs de Dordogne) te gaan rijden. De hemel is wat bedekt en de zon wazig, maar er is geen wind en het voelt zacht aan! Als eerste rijden we naar :"Cingle de Montfort", een uitzichtpunt op de "meanders" van de Dordogne met uitzicht op het slot, dat op de berg is gelegen. Wat betreft kastelen: de één na een ander fraai kasteel zien we op ons netvlies. We besluiten, om naar DOMME te rijden, gelegen op een berg met "Bastide". De parking ligt echter ver verwijderd van ons doel, dat hoog ligt en niet bereikbaar is per camper. Daarom vervolgen we onze weg en rijden de D703 naar het dorp LA ROQUE GAGEAC, een van de mooiste dorpsgezichten in de Dordogne en bijzonder schilderachtig gelegen. Er zijn rondvaarten op de Dordogne, beklimming van de overhangende rots met rotswoningen, het kasteel ;2Manoir de Tarde" tegen een decor van subtropische plantengroei met palmen, varens en exotische planten (door het subtropisch klimaat). "s Middags maken we een boottocht op de Dordogne met een kopie van de historische "Gabere". Die tocht gaat tot het dorp CASTELNAUD met haar dominante burcht en terug. Na de thee maken we een wandeling door de hooggelegen straatjes van LA ROQUE GAGEAC en blijven overnachten op de fraai aangelegde Camper-P Municipal (=€ 5..- incl. verzorging). De dag eindigt bewolkt en soms valt er een spatje, maar het is heel zacht bij 22 gr.

 

Dag 13.

De afgelopen avond bracht (voor de 2° x) regen. In de morgen: een "aarzelende" zon, maar later op de dag wisselen wolken en zon elkaar af en wordt het 23 gr. We Rijden vanuit La Roque nu langs de Dordogne. Om via de weg CASTELNAUD te bezoeken en moeten er een klim voor maken, om dorp en kasteel te bezichtigen. Het blijkt méér dan de moeite waard! Verder gaat het via de brug over de Dordogne naar Beynac (350 inw.), waar een ongenaakbare vesting hoog boven de plaats ligt. Dit dorp heeft echter niet de charme van ia Roque. Na een korte bezichtiging rijden we naar 5t. Cypriën , (waar ook een Camper­P aanwezig is) en klimmen daar naar boven, om dit typische dorp in de "Perigord Nord" te verkennen.  Het is niet echt Toeristisch, maar het werkt wel erg verfrissend! Terug rijden we door smalle D­weggetjes van het stroomgebied Dordogne en willen in Vitrac overnachten. De passage van dit dorpje is echter zo benauwd, dat we weer uitwijken naar het 8 km. verder gelegen SARLAT, waar we voor een 3° overnachting neerstrijken op onze vertrouwde plek.

 

Dag 14.

We verlaten Sarlat en rijden oostwaarts naar Soulliac, Een ritje van 30 km, maar door de smalle bergwegget jes tóch weer spannend. In Soulliac aangekomen, gaan we eest foerageren en als we weer buiten komen, giet het van de regen. Eerst bij zessen wordt het weer droog. Na de maaltijd gaan we het stadje bekijken. Het centrum is wel oud, maar niet schilderachtig. De moeite waard zijn twee romaanse kerken uit de 12° eeuw, nl. de koepelkerk met abdij en de "Kapittelkerk Ste. Marie" met bijzondere toren. Door het late uur wordt het snel donker en we keren terug naar de Camper-P, waar het met 20 campers aardig druk is.

 

Dag. 15

Het is wisselend bewolkt met 21 gr. en weinig wind, Voortreffelijk weer, om te rijden en te wandelen. We verplaatsen ons oostwaarts en komen in het district "LOT“ Qua landschap verandert er weinig; er wordt beurtelings geklommen en gedaald (hoogte ca. 400 mtr) en het landschap is fantastisch. We passeren Martel (een vriendelijk en verzorgd stadje) en gaan noordwaarts richting Brive. Bij Turenne maken we een stop en zien een "popperig" stadje boven op de berg gelegen met 2 burchten uit de 12** eeuw. De klim naar boven laten we achterwege, omdat we nog verdere plannen hebben . Ongeveer 8 km voor Brive slaan we rechtsaf (D38) en bereiken tegen lunchtijd COLLOGNES la ROUGE (ook wel het Dordonse "Rothenburg o.d. Tauber" geheten). Een "adellijk" dorp van dieprode kalkzandsteen met zoveel fantasierijke plekjes ontrolt zich voor onze ogen. Een aanrader dus en de foto's moeten ons bezoek illustreren, om aan te geven, hoe fraai dit alles is! Aan de rand van het dorp is een nieuwe (groene) Camper­P met alle verzorging (gratuit) en met zicht op de bergen blijven we hier in alle rust staan voor de nacht,

 

Dag 16.

Vandaag wordt het "Dordogne­dag" en we willen deze rivier in al haar schoonheid bewonderen. 's Morgens is het wisselend bewolkt en met 16 gr. redelijk fris, maar 's middags neemt der zon weer "het heft in handen" en wordt het een aangename 21 gr. Vanuit CoIIonge­la­Rouge vertrekken we, na ver- en ontzorging, naar Beaulieu­s-Dordogne, waar we op verkenning gaan. Het meest dominante is de fraaie kerk "St. Pierre", een prachtig voor beeld van Romaanse bouwkunst. Omdat er een zondagsdienst wordt gehouden, zijn de lichten ontstoken en bewonderen wij het fraaie interieur. Vanuit Baulieu maken we de voorgenomen rondrit door de "Gorges Dordogne" en rijden door een fraai rivierdal op gelijke hoogte met de rivier. In Argentat wordt geluncht en verder gaat het, maar nu tot een hoogte van 500 mtr. naar ST. MARTIN. Hier ligt het keerpunt en tevens het stuwmeer van de Dordogne met de stuwdamä "Barrage du Chastang". Verder gaat het, bergop en we genieten van de uitzichtpunten onderweg. Via Argentat "sluit" de lus en keren we terug in Boulieu, om vandaar zuidwaarts te rijden naar BRETENOUX. Op de parking aan de rivier LA Cère vinden we een zonnige plek en overnachten hier.

 

Dag 17.

Na een wat frisse nacht worden we door de zon gewekt en ziet het weer er veelbelovend uit. Wij vertrekken naar St. Cère en rijden vervolgens langs "l..a Grotte Presque" naar St Medard en vervolgen de D30 langs de zuidoever van de Dordogne. Vervolgens naar Vayrac en, (bergop) naar het bijzonder fraaie stadje MARTEL. Na de lunch maken we een wandeling door het middeleeuwse centrum van de stad van de "zeven torens" , gelegen op de "Causse de Martel". Centraal ligt de korenwaag "Place des Consuls" uit de 18° eeuw met ook het paleis van de Burggraaf van Turenne (13°-14° eeuw). Eveneens fraai is de gothische kerk " St. MAUR" (13°­14° eeuw) met zijn 48 mtr. hoge weertoren. Ook de gevels van de huizen rond het centrale plein laten zien, dat MARTEL een welvarend verleden had. Verder zuidwaarts langs de Dordogne willen we naar PINSAC, maar die blijkt "femé" (ofwelzgesloten). Derhalve rijden we een 8-tal km verder naar SOUILLAC, waar we 3 nachten hiervoor ook al te gast waren.

 

Dag 18.

We vertrekken zuidwaarts in het departement "LOT" via Pyrac en Catus en beginnen in Rotassac aande bergroute met regelmatig uitzicht op de rivier de LOT, met haar kenmerkend bruin ijzerhoudend water. We hebben keuze uit 3 camper-P's. In Prayssac is een mooie, maar die komt te vroeg op de dag. In PUV l' EVêQUE gaan we de brug over de Lot passeren en rijden vervolgens door het rivierdal stroomopwaarts en zien er grote wijngaarden (wijnroute 3 ANWB). Bij Belaye is een prachtig uitzicht op de stuw in de Lot en kun je het "meanderen" van de rivier goed volgen. In het dorp Albas maken we een stop en bezichtigen dit dorp met schilderachtig uitzicht vanaf boven op de Lot. Na enige km. rijden we LUZECH binnen voor de Camper-P. Die blijkt 2 km. verder stroomafwaarts bij het dorp CAIX te liggen bij een recreatiecamping met watersport. Het is blijkbaar te vroeg in het seizoen: we staan alleen en alles is uitgestorven. De natuur is echter mooi, dus blijven we er. Gelukkig is er ontzorging en water (gratuit) .

 

Dag 19.

De dag start zonnig en het wordt 26 gr. Na 800 km rondgetoerd te hebben in de Dordogne verlaten we nu het gebied via LUZECH langs kleine bergweggetjes richting CAHORS. Onderweg zien we veel wijngaarden met het predicaat "Cahors". Vervolgens zuidwestwaarts (dpt. LOT) de D656 zien we van verre: TOURNON­d' AGENAIR als ongenaakbare "bastide" bovenop de bergtop, Tot bezichtiging komt het niet, want we hebben NU een nieuw doel: een bezoek aan LOURDES. We bereiken AGEN. Een grote stad aan de rivier Garonne en via de D932 gaat het via een mooi heuvelachtig landschap naar CONDOM en langs de D939 (een D-weg "langs een lineaal") bereiken we MIRANDE, de geplande stopplaats voor vandaag. De camping laat geen campers toe  en de nieuwe parking is voorzien van "hoogtebomen". Tot slot vinden we een plek bij het ( nog  gesloten) zwembad (verder weg van alle verkeersdrukte). Een wandeling naar het centrum met enige historische gebouwen sluit de dag af.

 

Dag 20.

Helaas begint de dag bewolkt en eer we de zon te zien krijgen is het vijf uur. Gelukkig blijft het droog en dat vergoedt veel. We rijden via TABRES (een flinke stad) naar LOURDES, waar we, met vóór ons de Pyreneeën, tegen 11.30 uur arriveren. We volgen de borden "La Grotte" en zien een camper-P a/d. rand van het centrum. We weten dan nog niet, dat een wandeling naar "La Grootte de Lourdes" nog een vól uur gaat duren! Het centrum van Lourdes is niet buitengewoon, maar langs de rivier "Gave de Pau" in de "aanloop van "la Grotte" zien we een druk en mondain winkel- en hotelcentrum ten behoeve van de vele toeristen. die de Grot van Lourdes bezoeken. (het lijkt wel op de "Kalverstraat"). Het bezoek aan de Grot van Lourdes is imponerend. Honderden bussen brengen bedevaartgangers hier naar toe. Het valt op, dat er veel bezoekers zijn uit o.a. Kroatië, Slovenië, en Bosnië-Herzegovina. Het complex van kerken, crypte, en de eigenlijke grot is indrukwekkend en laat zich alleen met foto's het beste  illustreren We leggen ons bezoek af tussen de ochtend- en de middagcessies, waarbij duizenden pelgrims het grote plein bevolken. Daardoor zijn we wel in staat, om overal dicht bij te komen en kunnen we alles goed zien. Tegen 15.30 uur zijn we moe, maar voldaan terug op onze camper-P en nemen onze rust. s'Avonds fleurt een lekker zonnetje met 20 gr. de dag nog extra op.

 

Dag 21.

Vanaf de Pyreneeën komen dreigende wolken, die niets goeds voorspellen, en de temperatuur blijft steken bij 14 gr. Bij ons vertrek uit LOURDES zien we, dat de bergtoppen met sneeuw bedekt zijn en voor deze "wintersport" zijn we niet naar Zuid­Frankrijk gereisd. Er vertrekken richting PAU en worden aldaar keurig om de stag geleid. Via de N117 gaat het verder westwaarts (intussen onderweg gefoerageerd) en in de middagstop zitten we heerlijk in de zon te lunchen. De volgende Camper-P Municipal is het stadje PEYREHORADE a/d Place Sabot, gelegen aan de rivier "Gave de Reunie". Inmiddels is de temperatuur gestegen tot zo'n 28 gr. en dat kan niet goed gaan. Een groeizaam Meiregentje daalt op ons neer en bij de geur van pas gemaaid gras voelt dat best lekker!

 

Dag 22.

Volgens het weerbericht ligt er een lagedrukgebied boven de Golf van Gascogne. Dat hebben we geweten. Sinds gisteravond komt de regen "met bakken" naar beneden, om 10 uur later (!) pas weer op te houden. Maar ons vertrek verloopt bewolkt, maar droog en bij de nadering van de Atlantische kust is er steeds neer blauwe lucht en zon. Tegen de lunch arriveren we in SAINT JEAN-de­LUZ, een hippe vissers- en badplaats. De Camper­P ligt tussen brug en station en is erg druk. Voorlangs zijn 4 rijstroken en is de spoorlijn. Dus: "maar niet"! We vinden aan de achterzijde van het station (ondanks de vele verbodsboren voor campers !!), een parkeerplek op loopafstand van het centrum. In de middag wandelen we in een heerlijk zonnetje langs de haven, de strandpromenade en het winkelcentrum. Tegen vier uur is het uit met de pret en komen vanaf de bergen de donkere wolken, die nattigheid brengen en de temperatuur tot 18 gr. laten duikelen..

 

Dag 23.

De regenbuien van de vorige avond zijn weggetrokken en bij het ontwaken schijnt er een "mager" zonnetje. We besluiten de rondrit door de Basische Pyreneeën te laten doorgaan en we krijgen gelijk: gedurende de dag knapt het weer goed op en bij halfbewolkte lucht en regelmatig H zon wordt het 22-24 gr. We rijden de ANWB-route 4 en zien ludiek Baskendorpen als AWNHOA (800 inw.), ontstaan in de 13** eeuw, waar we ook de kerk bezoeken met rondom 2 balkons bóven elkaar (zowel in de lengte als breedtezijde). De kerkgangers vullen niet alleen de begane grond, maar ook de zij­en achterwanden, wat een heel speciaal effect heeft. tijdens ons bezoek is er een dienst voor 1° communiekantjes en dat maakt het extra feestelijk! De typisch witte basische huizen met rode luiken en puntdaken zijn erg leuk, om te zien. Zo rijden we door het Iaaggebergte door stadjes als ITASSOU, CAMBO-les-BAINS en St. PEE- s-NIVELLE. We genieten van mooie vergezichten en eindigen tussen Bidart en BIARRITZ a.d. kustweg N10, waar zich een camper­P op 100 mtr. vanaf het strand bevindt. Er staan hier ca. 40 campers (alle verzorging is aanwezig). Na 1/6 zijn de kosten =€ 6.-, maar staan er "gratuit". 's Avonds betrekt het en vanaf 19.00 uur regent het volop.

 

Dag 24.

Zwaar bewolkt en 14 gr. (!) Met de "snug" aan gaan we per fiets BIARRITZ verkennen. Deels wordt dat "lopen", omdat de kusthelling niet met fiets valt af te leggen. We zien de rots in zee, "La ROCHER de Ia VIERGE", waarop een Mariabeeld staat. De toegangbrug is ontworpen door EIFFEL. Verder bezoeken we de "Chapelle ImperiaIe" in Neo­Byzantijnse stijl (op last van keizerin Eugenie gebouwd) en dan is er hert "GRANDE PLAGE", direct aan de promenade, dat een waar surfparadijs is. Rond de middag komt de zon "uit het niets" te voorschijn en wordt het heerlijk weer (21-23 gr) Na terugkomst en een beetje rust willen we nog naar het strand, maar tegen vijven komen er donkere wolken uit zee opzetten en lijkt het gedaan met het mooie weer. s‘Avonds komen de buien, maar is er óók een prachtige regenboog en een zonsondergang, die de hemel in een vuurrode gloed zet, waar je stil van wordt!

 

Dag 25.

Weer is het bewolkt en de geplande stranddag zit er niet in. We besluiten wat verder noordwaarts te trekken en rijden door een druk stedelijk gebied van Biarritz, Anglet en Bayonne, waar de navi ons prima doorheen Ioodst. Via de D652 bereiken we Labenne. Daar wordt geluncht en gerust . Vervolgens bereiken we het centrum van CABRETON en zien daar een prachtige jachthaven. Aan het stand wordt nog gewerkt voor het seizoen begint en we verplaatsen ons naar de ­parkEng Municipal, ca. 2 km zuidelijker, waar we een royale Camper·P vinden (v.v. alle service) a € 6.- (voorseizoen) en slechts 50 mtr. van het strand. Ondanks de donkere wolken rondom, blijft het toch lang droog en met 22 gr. best aangenaam. Rond 17.00 uur wordt het weer nat en blijft het nat!

 

Dag 26.

Hoera, de zon is er. Hoewel afgewisseld door wolken, maar tóch! ........ We maken een wandeling op het strand van de Camper-P "ORTOLAN5" en als het dan helemaal blauw wordt, pakken we onze stoeltjes voor een middag genieten. Helaas, tegen 14.00 uur komt vanuit het zuiden onweer nabij en een half uur later barst de bui los, die we maar gebruiken voor een siësta. Daarna besluiten we, af te reizen naar SOUSTONS aan de "Etang de Soustons" (iets meer  landinwaarts) en vertrekken tegen 16.00 uur via Hossegor langs de "groene bosweg" D.79 en D 652: een ritje van maar 22 km. De aangegeven P·Municipal in SOUSTONS is niet te vinden en een beetje beu van de regen, zoeken we dan maar een mooie plek aan de etang, met zicht op het water en een park naast de deur. NU nog alleen even droog worden!. Als dat tussen 20.00 en 22.00 uur inderdaad gebeurt, beleven we een fantastische zonsondergang (met muziek van Andrea Boccelli) l

 

Dag 27.

Bij het ontwaken schijnt de zon en blijft dat doen tot zo'n 5 uur 's middags., waarbij het ca. 22 gr. wordt. We gaan eerst foerageren en besluiten dan, om zo'n 80 km noordelijker te rijden, om de onweersbuien, die steeds tegen de middag ontstaan, te ontlopen. We rijden via de N 10 (ri. Bordeaux) en nemen de afslag MIMISAN-PLAGE. Bij de Camping municipal ontzorgen we ons en parkeren bij het stand (als enig P, toegelaten voor campers). Vanaf 15.00 uur zitten we op een prachtig (vrijwel leeg) strand en genieten van zon en zee. 's Avonds maken we een strandwandeling en zien nu een oogverblindende zonsondergang over zee.

 

Dag 28.

We maken er een stranddag van. De zon schijnt volop en een frisse wind uit het westen maakt het op het strand aangenaam, De zee is prachtig: hoge golven en een flinke branding; ideaal voor de °’wave­surfers", die niet moe worden, de golven te "bereiden". Omdat het weekend in aantocht is en onze huidige P dan te onrustig wordt gaan we verkassen naar de nieuwe CAMPER-P Municipal, waar we voor € 5,50 (incl. verz.) vlak achter het duin een perfecte parking hebben gevonden voor de nacht.

 

Dag 29.

De dag begint met stralende zon en dat schept verwachtingen! Als we na de koffie naar het strand willen gaat de zon sluieren en tegen 12.30 uur "is de koek op" en komt er buiige regen. Tegen 15.00 uur besluiten we te vertrekken en rijden door de groene bossen van "Les Landes" naar het 15 km. verder gelegen SANGUINET, waar aan de oevers van de "Etang Sanguinet" de Camper­P vinden. Door de vele buien is het terrein zacht en modderig, maar de oevers van de etang zijn prachtig en ondanks de regen, wordt hier volop gezeild met catamarans van de zeilscholen. S‘Avonds wandelen we langs de oevers van de etang (een grote binnenzee).

 

Dag 30.

Het wordt een mooie dag (ca. 24 gr.), al ziet het er bij het wakker worden nog niet zo uit, want dan giet het van de regen. Maar als het droog wordt en de bewolking breekt, vertrekken we via de D 652 naar "DUNE-du-PILAT". Dit stuifduin van 114 mtr. hoog is hiermee de hoogste in West-Europa en is zeer indrukwekkend. We beklimmen (per trap) het duin en hebben een prachtig vergezicht op de zandbanken en het BA55IN­dARCACHON, waaraan de stad van die naam ligt. Goed is te zien, dat het duin PILAT door verstuiving verder landinwaarts trekt, waarbij een deel van het achterliggende naaldbos moet wijken. Tegen de middag begint het te betrekken en vallen er enige lichte bultjes, maar als we na de lunch vertrekken, komt de zon met stapelwolken terug en is het weer O.K. We vertrekken naar de Camper­P in ARCACHON (op de grens met Teste-de-Buch) aan de Avenue Mezerat, die zo'n 12 campers kan bergen en dus snel vol is. ER is verzorging en alles is "gratuit", maar moeten we het verkeerslawaai op de koop toe nemen.

 

Dag 31.

 s' Nachts komen er buien en waait het stevig. Ook overdag zien we dit weerbeeld, al komen er, vooral in de middag, opklaringen voor. We gaan per fiets Arcachon verkennen. Het begint al met een "heus" fietspad van 2 km. naar de stad en dat zegt iets! We zien onderweg de prachtige vi lIa’s uit de "Belle Epoque". In het centrum: een mooie winkelstraat, uitkomend op de Bvd de la Plage, Het ziet er allemaal verzorgd uit met mooie stranden met bankjes en omzoomd door fraaie "Tamarisken" (een boomsoort, die bij ons niet voorkomt). Een 3-tal zeepieren geven de stranden een mooie uitstraling. Men kan er boottochten maken op het "Bassin d ‘Arcachon" naar onder meer de oesterbanken en diverse musea bezoeken, zoals het zeeaquarium en het :"Musee de Ia maquette Marine" (modelschepen). Tenslotte blijven we voor de 2° nacht op de Camper-P Arcachon overnachten.

 

Dag 32.

Wolkenvelden, droog in de middag met royale zonnige perioden bij ca. 18 gr. We rijden verder langs het "Bassin d 'Arcachon" door een aansluitende bebouwing Taste le Buch en Ia Hume) en volgen de autoweg A66O tot de D5/ Daar slaan we af en rijden via "kaarsrechte" wegen door de bossen van "Parc Regionale des Landes" naar LANACAU­OCEAN. Dit strand heeft de hoogste golven van de Atlantische kust. Hiervan maken de "wave­surfers" gaarne gebruik, met name in Augustus. Daarvoor zijn wij twee maanden te vroeg, maar we genieten wel van de zon en de reeds aanwezige "kiltesurfers". Na de middag rijden we naar HOUTIN­PORT, gelegen aan het meer "Lac d’Hourtin-Carcans" voor een mooie camper­P vlak bij de jachthaven (€ 6.-). Tijdens de avondwandeling zagen we pas echt, wat een prachtig complex van jachthaven, appartementen en midgetgolf en verder alle mogelijkheden voor recreatie in het betere genre. Een toplocatie!

 

Dag 33.

Een kleine verplaatsing noordwaarts terug naar de kust. Slechts 32 km naar VENDA‘/S- MONTALINET, waar we op de P­municipal voor 3 nachten boeken, om weer lekker naar het strand te kunnen gaan. Het weer werkt prima mee: veel zon en niet al te heet (20 gr.) bij een straffe N.W.wind.

 

Dag 34.

Onze 2° dag begint met regen. Later wordt het droog en zijn er brede opklaringen. De wind zit in de Noordhoek en voelt fris aan ( 17-19 gr.) In de morgen wordt gefourageerd en 's middags gaan we per fiets naar het centrum van Montalinet en zitten lekker op de boulevard in de zon. 's Avonds op de Camping·P voelen we de luxe van een "echte" douche!

 

Dag 35.

Een vergelijkbare dag als de vorige. In de ochtend gaan we met medecamperaars Be en Styn uit Kampen op de koffie en in de middag gaan we op de fiets wederom naar het strand: met veel beschutting kun je er een uurtje zitten. Op de Camping­P is het beter beschut en brengen we hier de 3° nacht door.

 

Dag 36.

Deze dag verloopt geheel zonnig en het wordt ca. 19 gr. De N.W.-wind is nog steeds fris, maar het voordeel is, dat we dan ook geen last van hitte hebben! In MONTALIVET bezoeken we eerst de Zaterdagmarkt en zien diverse kraampjes, waarin de mensen, staande een porti oesters met een wijntje verorberen (en dat om 10 uur s'morgens!). We verplaatsen ons slechts 30 km. En passeren de meest noordelijke badplaats, Soulac-s-mër, ten zuiden van rivier GIRONDE. Na  enkele kilometers bereiken we VERDON-s­MëR, de vertrekhaven van de pont over de Gironde naar ROYAN. In VERDON is de camper­P mooi gelegen en "gratuit" s'Middags gaan we naar het op 50 mtr. vanaf de parking gelegen strand van de Gironde, die op dit punt in de Atlantische zee uitmondt. Goed beschut in een duinpan tegen de N.W. wind is dat heel goed toeven!

 

Dag 37.

We vertrekken uit VERDON en rijden naar "Pointe de Grave", het vertrekpunt van de grote veerboot, die ons zal vervoeren naar ROYAN. Na een half uur wachten worden we ingescheept om zo'n kleine 20 min. Later al weer van boord te gaan. We rijden door Royan, een moderne stad met ca, 20.000 inwoners, waar et deze zondag erg druk is i.v.m. de zondagsmarkt. Geen parkeerplek vrij om even rond te kijken. Verder gaat het langs de Atl. Kust en we passeren La Palmyre, een moderne badplaats met dierentuin. Aan de "Phare du Coubre" stoppen we voor de lunch. Opmerkelijk zijn de grote drooggevallen zandplaten bij laag water, een verschijnsel, dat zich zuidelijk van de Gironde, niet voordoet!. Enkele kilometers verder parkeren we bij een strandafgang en verleidt de zon ons, om ca. lä uur aan het strand te vertoeven. De voorziende Camper-P in Tremblada staat ons niet aan en omdat we dicht bij het eiland "ILE d'OLERON" zijn wordt dat het einddoel van de dag. Via een lange brug "Viaduc d'Oleron" gaan we op zoek naar de Camping­P van St. PIERRE d' OLERON, die zich na enig zoeken in het dorpje LA COTNIERE a.d. zuidkust van het eiland blijkt te bevinden. Het is inmiddels al 18.30 uur en we zijn vermoeid van een dag vol belevenissen en doen het verder kalmpjes aan. S ' Avonds kunnen we, vanaf het duin, nog genieten van een prachtige zonsondergang.

 

Dag 38.

Een dag, om "in te lijsten" ! Prachtig zomerweer, een koele bries en 25-27 gr. Vandaag verkennen we het eiland ILE d’OLERON en vertrekken vanaf de camping Municipal noordwaarts en volgen de "Cöte 5auvage” tot het uiterste puntje: "PHARE du CHASSERON" . Deze prachtig gelegen vuurtoren is 45 mtr. hoog en rondom is een kunstzinnige tuin aangelegd. Vanuit de steile kust (hier is geen strand) kijk je uit op de drooggevallen "slikken" ! We rijden verder via St. Dennis en le Bree naar St PIERRE, de hoofdplaats van het eiland en slenteren langs de leuke winkeltjes. Het in witte steen opgetrokken kerkje is speciaal en die gaan we dan even extra bekijken. Daarna is het een uurtje pauze onder de Platanen en tegen 15.30 uur vertrekken we naar Le Chateau d’Oleron, waar we een bezoek brengen aan de aan zee gelegen vesting (In 1630-1660 gebouwd) met aangrenzend haventje. Vandaar weer naar de vaste wal, waar we koers zetten naar BROUAGE, een geheel ommuurd vestingstadje uit de 17° eeuw, dat prachtig is gerestaureerd.. Via kleine weggetjes bereiken we PORT des BARQUES, gelegen aan de monding van de rivier "Charente“ en strijken daar neer op een mooie Camper­P met zeezicht. Het was weer een lange dag en om 20 uur is het nog 25 graden!

 

Dag. 39.

Vanuit Port-des-Barques rijden we de kaap "Basse de Boefs" rond en zien lange steigers, gebouwd op hoge palen, in zee steken met op een huisje, van waaruit grote vangnetten worden neergelaten bij laag water, om bij vloed weer op te halen: een bijzonder gezicht! We rijden ri. Autoweg D733 en na korte tijd bereiken we ROCHEFORT voor een bezoek . Wat opvalt is dat de straten in het centrum allen "haaks" op elkaar staan. De stad is nog niet zo oud (Ca. 1800-1850) en is een marinebolwerk. Dit is goed te zien aan het "Corderie Royale“ een "streng" Barok complex van 275 mtr. lang, dat de officiële instellingen en musea herbergt. Ook vindt je hier enorme “mallen" in beton voor het bouwen van houten replica's van historische zeilschepen, zoals het fregat "Hermione". Buiten dit complex valt de van zuilen voorziene barokkerk op. Na de middag vertrekken we weer naar FOURA5, een vooruitgeschoven punt in de "Baye-Vves", waar we naar het noordelijke strand (La Fumée) rijden over een smalle landtong, met zicht op het eiland "Ile d' AX ". Vlak daarbij bevindt zich de Camper­P, waar we zullen overnachten. Tegen vieren stappen we op de fietsen, om nogmaals van het uitzicht te genieten en  worden bijna getroffen door een onweersbui met "waterhozen" over het wad met een temperatuur terugval van 28 naar 21 gr. Vanaf 18.00 uur krijgen ook wij ons deel van het onweer.

 

Dag 40.

Na het onweer van de vorige avond en deels in de nacht, volgt ‘s morgens een strak blauwe hemel. De wind zit in de oosthoek en het wordt ca. 27 gr.: zomers dus! We gaan per fiets het stadje FOURAS verkennen en dat verrast ons. Een mooie strandpromenade met (voor dit gebied) een heus zandstrand, vriendelijke gevels en een vesting met chateau VAUBAN uit de 15° eeuw. We bezoeken de vesting en daarna fietsen we naar het centrum en slenteren we langs tal van leuke winkeltjes en het loopt tegen de lunch, eer we terug zijn. Het tweede doel van de dag wordt: LA ROCHELLE. We vinden de Camper·P op de Esplanade­ des Parcs (gratuitl), maar tevens door auto's in gebruik, dus druk! Na de lunch gaan we de stad verkennen, en eerlijk is eerlijk, deze stad is "een plaatje" ! Mooie witte statige gevels, moderne winkels en schitterende, historische gebouwen. We bezoeken o.m. "Hotel­de-la­Ville": een fortachtig renaissance paleisje, prachtige kerken, de vestingtorens, Tour de la Chaine en Tour St. Nicolas, die de haveningang "bewaken“ en de 70 mtr. T hoge "Tour de Laterne“. De jachthaven ligt vol mooie schepen en de totale aanblik is geweldig. Voor het (kleine) strand behoef je de stad niet te bezoeken, want bij eb kun je de zee niet in. Tegen 17.00 uur zijn we terug op de Camper­P, vele indrukken rijker!

 

Dag 41.

Na de warme dag van gisteren, is het nu ook weer zonnig, maar de westenwind voelt een stuk frisser. Gedurende de dag komt er wel wat bewolking opzetten en zelfs een buitje, maar de zon laat zich tenslotte weer gelden. Vanuit La Rochelle vertrekken we richting "Ile de Ré" We rijden via de nieuwe tolbrug (€9.­) het eiland op met een hoog "Amelandgevoel". We bezoeken mooie dorpjes, die eigenlijk niet voor de camper geschikt zijn en kijken rond in St. Marie de Ré, wat er erg knus uitziet. Verder gaat het via La Couarde-s-Mer, waar vijvers voor oesterkweek en zoutpannen zijn en Ars-en­Ré naar de "Phare des Baleines" (vuurtoren) op het uiterste puntje van het eiland. Tenslotte gaan we naar ST. MARTIN­de­Ré, het grootste en mooiste stadje op het eiland. We gaan er foerageren, tanken en op zoek naar de Camping­P Municipal, die we vinden aan de rand van de vestingwallen, waar we (voor de eerste keer) op een camping overnachten (Vrij staan is hier niet mogelijk) en ons te goed doen aan de luxe van een camping. Resumerend: Ile de Ré is een mooi eiland met ingetogen witte dorpjes en bovenal geschikt, om er te fietsen, Het rondrijden in de camper kun je beter beperken tot de doorgaande wegen! 

 

Dag 42.

De camping is prima en geeft ons rust en de nodige verzorging. (Wat waardeer je dan een douche!). 's Morgens is het half bewolkt met af en toe zon. We stappen op de fiets en gaan nogmaals St. MARTIN de-Ré op ons gemak bekijken. We zien, dat de plaats is gebouwd als een 5­ster vesting met bastions en een aarden wal. Aan de zeekant is deze versterking met steen en cement tot een machtig bolwerk uitgegroeid. We fietsen en wandelen over de wallen rond de komvormige haven (met een eiland er middenin) en door het schilderachtige winkelstraatje. Tegen 12 uur zijn we terug bij de camper en gebruiken buiten de lunch, lekker in het zonnetje. Rond 23 uur verlaten we St, Martin en rijden naar de nieuwe tolbrug, die het eiland met La Rochelle verbindt. De geplande route (rond 80 km.) voert ons door het "Interregionale du Marais", een vlak en weinig inspirerend landschap naar TRANCHE-s.­Mer (hemelsbreed slechts 18 km noordelijk van Ile de Ré) . We vinden er een goed verzorgde camper-P incl. service (gratuit) . 's Middags doen we het maar eens kalm aan!

 

Dag 43.

Soms zijn er van die dagen, dat je niet weet, hoe het gaat lopen. Deze dag was er zo één! We besloten bij La Tranche-s-mer nog even bij de vuurtoren op het strand te gaan kijken en blijkt er hier nog een Camper-P vlak achter het duin te zijn. Dat hadden we eerder moeten weten De wagen geparkeerd op de enige vrije plek en, hup .... Het strand op!  Er is veel zon, maar de N.W.wind is fris! Tegen 12 uur breken we op en rijden in N.W. richting door de VENDEE naar LES SABLES d'OLONNNE. Er is daar ruime parkeergelegenheid voorhanden . We bezoeken het centrum en zien een mooie en verzorgde stad, maar zonder echte hoogtepunten. Dat verandert .wanneer we naar de zee lopen: een prachtige boulevard met fijn zandstrand en mooie hotels en appartementen. Het strand is kilometers lang en we flaneren hier een tijdlang rond en genieten!. Alléén: de stad biedt geen faciliteiten voor campers, zodat we rond 16.00 uur weer opstappen naar het 30 km. verder gelegen St. GILLES­CROIX de VIE. Deze prachtige gratis Camper­P voor 25 wagens is helemaal vol en het wordt "inschikken", om te kunnen blijven staan. Dit komt door het z.g. "weekend­camperen“ door de fransen. 's Avonds wandelen we langs de (drooggevallen) rivier "la VIE" en zien de bootjes, hulpeloos op hun zij liggen.

 

Dag 44.

In de nacht: regen en in de morgen evenzo. Voor de eerste keer slapen we uit (9.00 uur!) Na tienen wordt het langzaam droog. Het blijft bewolkt en slechts 16 gr. Geen stranddag dus! We rijden St. Gillis­Croix  binnen en parkeren langs de haveningang. Vervolgens via de kustweg met mooie uitzichtpunten over de "Cornische Vendéenne" naar het naastgelegen Sion­s­Océan, waar we rondwandelen door straatjes en langs de kust. Hier zien we mooie rotsformaties van een soort leisteen en blauwe en groene kleuren en op het strand "aanspoelsel" van rode zeeplanten, waarvan we de herkomst niet kennen. Mooi is het well Na de lunch verder in de richting St. Jean- de-Monts door het bos "La Prenee Prenau". In St HILAIRE-de-RIEZ zien we een verwijzing naar een Camper­P, mooi beschut achter het duin voor wel 50 campers. Als de zon zich laat zien (ca. 20 gr.) is het hier aangenaam verblijven.

 

Dag 45.

Ook nu weer regen in de nacht en ook in het verloop van de dag blijft het somber en licht regenachtig. De  temperatuur blijft steken bij zo'n 16-17 gr. In de namiddag is er een uurtje zon, zodat we buiten kunnen zitten. We rijden langs de kust en bereiken ST. J'EAN­de MONTS. Deze (niet ai te grote) badplaats heeft een prachtig breed zandstrand, een verrassend mooie boulevard met prachtige plantengroepen en dat kilometers lang! We stappen uit voor al dit moois. Vervolgens gaan we naar het 10 km verder gelegen LA BARRE­de·MONT5 . Het is een mooi dorp met een camper_P in het centrum. Tegen de avond staan er 10 campers, die deze plek gebuiken voor overnachting.

 

Dag. 46

De barometers 8 streepjes naar voren! En blauwe lucht en alleen maar zon! De N.W.wind is er nog wel, maar daar "tillen" we maar niet aan. Vandaag gaan we het 3e eiland (met brugverbinding) bezoeken: ILE NOIRMOUTIER, de kleinste van de drie, die hier voor de kust liggen. Op het eiland ligt één brede weg (D38). De rest is vaak zo smal, Dat je daar maar beter niet met de camper kunt rijden. Het doel is de hoofdplaats NOIRMOUTIER­en­­l'ILE en we brengen daar de hele morgen door. Bij de parking licht een mooie burcht, geheel ommuurd en de kerk, er vlakbij is een bezoek waard. Bovendien is er een gezellige markt en bieden de vele winkeltjes hun koopwaar aan. Als we uitgekeken zijn, nemen we ons lunchpakket mee en lopen de 3 km. lange dijk langs de haven (die inmiddels is drooggevallen) met aan de andere zijde de zoutpannen, waar het zeezout wordt gewonnen en in kleine zakjes verkocht. Op de slikken liggen een aantal afgedankte vissersschepen te vergaan op een heus "scheepskerkhof". Tenslotte strijken we bij de havenmonding neer op een strandje en eten daar, goed beschut, ons broodje. Tegen 14.00 uur zijn we weer terug bij de camper: voldaan over ons bezoek en rijden terug naar de vaste wal. Via Barre-de-Monts gaan we N.O.­waarts op geringe afstand van de kust en arriveren in BOUGNEUF­en-RETZ in het Departement "Loire Atlantique“ . Hier ligt bij de ingang een mooie camper­P met verzorging (gratuit) Ook het stadje oogt vriendelijk en verzorgd, ook al is het maar klein.

 

Dag 47.

De N.W.-wind is gedraaid naar Z.W., daarmee de "kou uit de lucht" haaiend, maar het gevolg is, dat de bewolking binnen trekt. Geen strandweer dus! We rijden naar PORNIC, een stad met een "getijdenhaven" en parkeren er een aantal uren aan de haven, om rond te wandelen en naar zee te lopen. Af en toe is er een klein zonnetje voor een foto. Na de lunch rijden we verder naar PREFAILLES aan de cöte du Jade , De camper-P (2 plaatsen naast een garage) bevalt ons niet en we rijden door naar de uiterste punt van de kust: "POINTE de St. GILDAS" met grillige rotsformaties, een mooie fauna en een fantastisch uitzicht op de kust. De nog aanwezige bunkers uit W.O.,II herinneren ons aan een ver verleden. Bovendien is de zon er voor een extra dimensie! Tot slot rijden we naar het enkele km. verder gelegen PLAINE­s­MER , een leuke "Ville fleurie" met een intieme parking bij de sportschool.

 

Dag. 48

Het is zwaar bewolkt met motregen en regenbuien, Het heeft geen zin, om te wachten op wat stranddagen extra, eer we aan onze thuisreis beginnen, We zitten nu op 20 km vóór St Naziere en we besluiten ri. Nederland te rijden in 4 dagetappes van ca. 250 km. Dat doen we via Laval N.O.-waarts en landen op de Camper­P van MA)/ENNE, gelegen onder het "viaduct" over de rivier van dezelfde naam. Inmiddels zijn er opklaringen en we maken een rondwandeling langs rivier en centrum. Het slot ligt dominant aan de rivieroever en is fraai gerestaureerd. Ook de Basiliek" NOTRE DAME" is een toeristisch hoogtepunt.

 

Dag 49

Op de 2e verplaatsingsdag is het bewolkt, maar nagenoeg droog bij ca. 18-19 gr. We rijden de N12 naar Alençon en vervolgens Bernay en ROUEN. Hier is het druk, maar alles gaat vlot. We verlaten de stad en via de A28 tijden we naar NEUFCHATEAU-en­-BRAY en zoeken aan g de rand van de stad bij het kerkhof een gewone parking, om er te overnachten. De "bewoners“ E van het kerkhof hebben ons niet uit de slaap gehouden!

 

Dag. 50

 In Neufchateau maken we ons op voor de 3e terugreisdag en rijden de A28 naar Abbeville verder- via Arras, waar we de "Autoroute Du Nord" pakken. 17 km voor LILLE nemen we een lunchpauze en warempel: de zon laat zich zien en de temperatuur stijgt naar 26 gr. L Na passage van de Belgisch­franse grens is het nog een 30 km te gaan, eer we op de Camper­P in GENT­BRUGGE (onder de snelweg A14) neerstrijken en buiten kunnen genieten van de zon en bijkomen van de rit.

 

Dag. 51

De "laatste ruk" van 250 km. verloopt via de snelwegen via Antwerpen en de gebruikelijke route Noordwaarts. Het is zonnig en warm en onweer dreigt. Tegen 13.30 uur bereiken we, op 22 Juni, na een vlotte "zondagritt" APELDOORN met 4500 km. op de teller. Ter afsluiting: We hadden een prachtige tocht met gematigd zomerweer. Niet veel regen (overwegend 's avonds en in de nacht) Wel was de N.W., wind een aantal weken hinderlijk en het aantal stranddagen viel tegen voor zo'n lange kustroute. Gelukkig hadden we geen technische problemen en konden we de  ontspanningen fysiek ook prima aan, zodat we met voldoening op deze tocht kunnen terugzien.

 

Ep & An Smid

Apeldoorn