C.RIT NO.V 2007 Z.W.DUITSLAND

Camperrit  No.  V - 2007- Z.W. Duitsland
(Bayern Allgöu ­ Bodensee ­ Schwarzwald)

Dag 1.
Onze Septemberreis voert ons andermaal naar zuid Duitsland. Na de prima ervaringen in 2006 willen we nu het gebied rond München en het westelijk deel van Bayer bezoeken, Hierna is de Deelstaat Baden Würtemburg ons reisdoel met Bodensee en Schwarzwaid als hoogtepunten. Onze eerste reisdag voert ons o.m. over de AB. 45, bekend ais de Sauerland-autobahn met haar vele mooie uitzichtpunten. Tegen vier uur bereiken we na 340 km. ons eerste reisdoel "BUTZBACH" in Hessen, een pittoresk vakwerkstadje, voor de overnachting.

 

Dag 2.
In Butzbach begint de dag bewolkt, maar in de loop van de dag laat de zon zich of en toe zien bij een aangename 22 gr. We zakken verder zuidwaarts at via de AB 45 en de AB 3 via Asschaffenburg (dat we in 2006 reeds bezochten). Het deel voor vandaag is WGRZBURG/Main. Tegen twaalven rijden we binnen en vinden een mooie parkeerpiek enkele meters van de riv. de Main met zicht op de vestiging "Mariênburg" (13* eeuw), die dominant op de stad uitziet. Een stadsbezoek toont ons pas, dat de stad na het bombardement in Maart '45 (met 5000 doden) fraai herbouwd is. De historische hoogtepunten als: Rathaus "Grafen Eckart" (12° eeuw), de "Kiliaans-dom" (met prachtig barok interieur en kloostergang) en de, op de Marldplatz gelegen "Mariën-kapelle" en "Falkenhaus" toppers
zijn. De nabijgelegen voetgangersbrug, "Mariënbrucke" met aan weerszijden metershoge beelden, is ook zeker een bezoek waard. .

Dag 3.
Nog maar nauwelijks uit Würzburg vertrekken, kernen de regenbuien, die ons beloofd waren. In de middag giet het en de temperatuur blijft steken op zo'n 14 graden. We verplaatsen ons via Ochsenfurt en Kitzingen (B13) naar NEUSTADT a/d aich, waar we op de "Festplatz" overnachten (incl, verzorging) in de hoop op beter weer. Als het ’s avonds tóch droog werd, strekken we de benen en bekijken de historisch "Altstadt" van Neustadt.

Dag 4.
Opklaringen en grote stapelwolken (die soms tot een korte bui leiden) met een temp. Van 12-14 gr. Daarmee moeten we het doen. Gelukkig zien we nu de zon regelmatig en dat oogt een stuk vriendelijker! Na verzorging in Neustadt rijden we in zuidelijke richting door het Naturpark "Frankenhöhe". We bereiken ANSBACH, een flinke stad, maar het weer lokt nog niet voor een bezoek. Verder gaat het via de B13 naar GUNZENHAUSEN. Enige km. vóór deze
plaats bezoeken we de "Altmühlsee" en nemen de tijd voor wandeling en lunch (met redelijk  wat zon). Na vertrek zijn we snel  in GUNZENHAUSEN en vinden bij de "Schützen-wasen de off. Carmperplaats (met verzorging). Na wat gerust te hebben, bezoeken we het verzorgde centrum met fraaie gevelkleuren.

Dag 5.
Het weer is een kopie van dag 4 : zon, wolken en een frisse wind (ca. 14 gr.) We vertrekken vanuit Gunzenhausen voor een "rondje" om de Brornbachsee en via Asbach en Spalt wordt het nog "klimmen" ook! l Bij Pleinfeld komen we op de B13 met als doel een bezoek aan EICHSTZTI', dat we voormiddag bereiken. We maken een 2 uur durende wandeling en zijn verrukt over de voorname uitstraling van {deze plaats. Op hoogte ligt de burcht en in het centrum, gelegen aan de riv. "Altmuhl", zien we de DOM en het Hertogelijk paleis, en ook de vele fraaie kerken en openbare gebouwen. De  zon helpt ons een handje met het maken van de vele foto's! Tegen 14.30 uur zijn we weer terug bij onze camper en gaan eventjes "plat"!  Dan reizen we door het fraaie "Altmuhltal" via de "Deutsche Feriënstrasse Alpen-Oostsee" naar DONAUWORT "Romantische Strasse". Hier aangekomen vinden we bij de "Festplatz" een mooie  Camper-P {met verzorging) en stellen het bezoek aan de stad nog even uit tot morgen.

Dag 6.
Na het ontbijt maken we een wandeling door Donauwörth. gelegen tussen de rivieren Wörther en Donau. De zon laat helaas verstek gaan en ook in de loop van de dag moeten we het doen met een schrale 12 graden! Na de stadsbezichtiging worden we warm met koffie en rijden richting München via de B2. Boor Augsburg, een grote stad, gaat het door een (deels overdekte) Autobahn naar de E17 {Romantische Strasse) . Tegen het middaguur bereiken we LANDSBERG a/d  LECH. gebruiken we hier de lunch en nemen we een rustpauze. Voor het tweede stadsbezoek van vandaag bekijken we hier ook de fraaie gevels en de nog overgebleven stadspoorten. De rivier de LECH, laat zich in volle breedte zien. door een woeste watervai over de stuw. We besluiten op de parking te overnachten, om de spits naar München te ontlopen.

Dag 7.
Vandaag willen we een rondrit maken langs het merengebied ten Z.W. van München. Het zijn de "AMERSEE" (81 mtr. diep). de wat kienere WöRTHSEE en de STARNBERGERSEE  (115 diep)- gelukkig lijkt de kou  wat uit de lucht (het wordt zo'n 16 gr.), blijft het vrijwel droog en af en toe "piept" er een zonnetje door. We rijden een stukje AB 9á en beginnen niet de Aniersee richting Diessen en maken bij Herrsching een stop. Vervolgens gaan we naar de Wörthsee, waar we lunch gebruiken en een wandeling ` langs de meeroever maken. In ANDRECHS wordt het gelijknamige klooster, en ook de uitbundig versierde barok Kloosterkerk bezocht. Daarna steken we over naar Starnberg  de rit langs de Starnbergersee richting Tutzing (waar we inkopen doen). Het blijkt een mooie natuurroute te zijn; klimmend en dalend, al is het zicht op de meren beperkt. Bij Heinrich maken we weer een stop en vandaar gaat het naar WOLFRATSHAUSEN voor een overnachting op de camper-P.

Dag 8.
Na nachtelijke buien begint de dag bewolkt en blijft het nagenoeg droog. We verplaatsen de camper naar het centrum en maken een rondwandeling in Woifratshausen. Hierna vertrekken we via de AB 95 richting Garmisch­Partenkirchen en bereiken we naar WEILHEIM. Gok hier gaan we een bezichtiging doen. Met name de barokkerk is zeer fraai. In de middag vervolgen we naar Peissenberg, op zoek naar een camper-P, bie blijkt er niet meer te zijn, zodat we, een stukje verder, naar SCHONGAU a.d. Rom. Strasse gaan. Hier vinden we op de Festplats een Camper-P voor 200 wagens (gratis met verzorging). We maken vervolgens onze derde stadswandeling van de dag en bezichtigen ook hier weer en fraaie "Altstadt", waar we overigens een flinke klim voor over moeten hebben. Een draaiorgelconcours in de stad leidt tot onverwachte taferelen. Tegen vieren komt af en toe de zon tevoorschijn en wordt het 18 gr. en dat voelt na de lage temperaturen in de voorgaande dagen als luxe De nachtrust wordt soms verstoord door de aanwezigheid van een jongerensoos.

Dag 9.
In Schongau wordt verzorgd en maken we reclame bij Nederlandse camperaars voor de C.C.N. Het is rustig weer, bewolkt, droog en 16 gr,. We rijden over de 317 (Rom. Strasse) en kijken uit op de hoge Alpen. Zo bereiken we FUSSEN en buigen af naar HGHEN SCHWANGAU, om de gelijknamige burcht  te bezoeken. Maar onze aandacht  gaat  vooral uit naar het  sprookjesachtig  gelegen kasteel NEUSCHWANSTEIN, gebouwd in 1369-1836 door Koning Ludwig IE van Bayern. Door zijn plotselinge dood op 41 jarige leeftijd (verdrinking) is een deel (65 kamers) niet? afgebouwd. We doen een bezichtiging in het  slot  en zien een overdaad van versieringen, houtsnijwerk en schilderkunst een buitengewone  ervaring! De om het kasteel  te bereiken, is erg pittig en dus wordt het een vermoeiend dagje. Naar terugkeer in FUSSEN slaan we eerst  bij de Foggernsee, maar hier is overnachten taboe en moeten we op zoek naar een officiële camper-P (€ 10,-) De zon laat zich nog even zien en de temperatuur tipt aan de 13 graden.

Dag 10.
Eindelijk ZON !  Na een voile week bewolking en kou is he? dan maar weer eens mooi najaarsweer!  De noordelijke wind staat  nog stevig door, maar 's middags word? he? 21 graden. We rijden Füssen uit richting Oostenrijk en gaan kijken bij de “LECHFALL.", een (kunstmatige) waterval op de grens met Oostenrijk. Dan vervolgen we door de Deutche  Alpenstrasse  in een mooi wisselend en groen landschap met  de Alpen als decor.  We passeren Hesselwang en Wertach en slaan bij Immenstadt rechts af naar ISNV im Allgäu, om hier een bezoek te brengen aan de DETHLEFFS fabriek, voor wat onderhoud aan de camper. Evenals vorig jaar kunnen wij zonder afspraak terecht.Dag 11.
De nacht verrast ons met zware regenbuien: alleen de stroomtovoer valt uit. We moeten 6.30 uur opstaan, want 8.00 uur is er een afspraak bij Dethleffs  voor  onderhoud. Het  is koud (9 gr.) en er hangen zware wolken, die echter niet tot  regen komen. We gaan te voet  naar ISNY voor de bakker en om koffie te drinken.  Tegen 11.30 uur kunnen  we de camper weer in ontvangst nemen. We besluiten, om hier nog een nacht  te blijven staan en na inhalen  van de gemiste slaap, maken we een leuke fietstocht  langs de Alpenweiden naar ROHRDORF v.v. . Er hangen nog steeds "koude bonken", maar of en toe is er wat  blauw. Een hoopvol  voorteken voor de volgende dag.

Dag 12.
Een blauwe hemel met Zon! Buiten is het 4 graden (!), binnen is het  10 graden, maar de Temperatuur loopt gedurende de dag op naar een plezierige 20 graden. Bij Dethleffs  wordt  verzorgd en vervolgens  nemen we de B12 en rijden door een mooi landschap naar LINDAU  aan de  BODENSEE.  We mogen er alleen parkeren aan de rand van de stad en maken een flinke wandeling om te  kunnen genieten van LINDAU-INSEL  en een zonnige BODENSEE. Om half twee verrekken we weer, op zoek naar een betaalbare Camper-P en landen tenslotte  even voor FRIEDRICHSHAFEN  op een Gem. Camper-P (€ 10.- voor 24 uur). Deze parking ligt Slechts  50 meter   vanaf de Bodensee-oever , waar we nog lekker een paar uurtjes van zon en water kunnen genieten. Na 1½  week hebben we weer zomerkleding kunnen dragen en hopen dat  ook  in de volgende dagen te kunnen doen.

Dag 13.
Wederom een mooie dag. We besluiten, om een bezoek te brengen aan het vliegveld  FRIEDRICHSHAFEN,  om de "ZEPPELIN"  te zien, die hier haar thuisbasis heeft.  Het  geheel  valt  wat tegen, omdat  de afstand te groot  is voor een goede waarneming en ook van opwindend vliegverkeer is nauwelijks sprake. 5 Euro parkeergeld armer gaan we weer terug naar de parking in Friedrichshafen, waar we nog een doorlopende parkeerkaart hebben en gebruiken daar de lunch, lekker in de zon, aan de oever van de Bodensee. Hierrna  gaan we onderweg en vervolgen onze rit langs de B31 via IMMENSTADT (mooi uitzichtpunt) en HAGNAU. We arriveren vervolgens op een (door collega's  aanbevolen) Camper-P in MEERSEURG. Dit is een royaal aangelegde Camper-P  op grind en met schadevrije bomen (€ 3.00 overnachtingprijs). Met de fiets gaan we naar het stadje en vallen van de ene verbazing in de andere ’n juweeltje!  Een prachtige oude burcht , een mooi Barok slot, bovenstad, benedenstad en Bodensee­oever. We komen ogen tekort en zullen de volgende dag beslist terugkomen voor nog meer kijkgenot

Dag 14.
Nadat de zon alt de ochtendnevel  tevoorschijn is gekomen, wordt het een fraaie nazomerdag met 22 graden. Zoals gepland, gaan we nog een keer kijken ln MEERSBURG,  ervan te genieten en er mooie foto's te maken. We zien het nieuwe BAROK-slot en de (oude)”MEERSBURGT” met zijn markante torens en bezoeken het "Zeppelin museum”. Vervolgens dalen we af naar de oeverpromenade aan de Bodensee en genieten van de zon op de eilandsteiger bij de haven. Hier is ook een uitdagende kunstuiting te zien van de beeldhouwer  PETER LENK, die durft te provoceren met z'n beelden. Dan is de benedenstad aan de beurt met vele winkeltjes en terrasjes. Moe, maar voldaan klimmen we weer naar de bovenstad, waar onze fietsen staan.  Om 15.00 uur zijn we weer bij de camper en hebben het "Zwitserleven-gevoel" (in korte broek en blote bastl) Voor €3.- blijven we nog een nachtje staan, om morgen nog meer moois rond de Bodensee te ontdekken.

Dag 15.
Wegtrekkende wolken luiden een mooie nazomerdag  in. Na verzorging gaan we op weg naar UBEERLINGEN a/d Uberlingersee/Bodensee.  Allereerst doen we onze boodschappen en rijden vervolgens door naar de Camper-P (P & R), waar een 3­tal vakken met veel groen zijn gereserveerd voor de bezoekende campers (€ 10.- incl. stroom en pendelbus  gratis). Dat bespaart ons een stevige klim naar het centrum, dat in de volle lengte langs de oever van de überllngersee ligt. We verkennen het centrum, waar een "Floh-markt" wordt gehouden. Gok gaan we langs de "Seepromenade" en het Kurpark, waar we weer nieuwe beeldengroepen van PETER LENK  zien en een dominante kerk. Alles ziet er verzorgd en stijlvol uit. Toch mist het de echte oudheid van Meersburg l Tegen 15.00 uur keren we terug naar de camper.

Dag. 16.
Topweer voor een topdag Vandaag bezoeken we het bloemeneiland "INSEL MAINAU" en we kunnen het dus niet beter treffen: 23 graden en een stralende zon! We rijden via de B31 pal langs de überiingersee/Bodensee met mooie vergezichten over het meer, via Ludwichshaten en Epasingen. Dan volgen we de B34 naar Radolfzell en begint de "groen route" langs de Gnadensee/Bodensee naar INSEL MAINAU. Het  bezoek wordt een van de hoogtepunten uit onze reis. Méér dan 1500 Dahliasoorten, een prachtige Rozentuin.Oeroude woudreuzen uit Californië, een prachtig Barokslot met slotkerk, een vlindertuin in tropische sfeer, paimenkassen en verder teveel, om op te noemen. De foto’s moeten het maar tonen, omdat woorden tekort schieten. Tegen 16.30 uur zijn we, moe gelopen, weer terug bij de camper en rijden nog een stukje naar CONSTANZ, Universiteitsstad en grensplaats met Zwitserland. Op de Camper-P "Döbele" (stadsparking) blijven we overnachten (gratis op Zondag).

Dag 17.
Deze dag beging met mist en bewolking. De morgen wordt benut, CONZTANZ  te verkennen, Veel  hoogtepunten vinden we niet, maar met dit mooie weer (28 graden middagtemperaturen) zijn de terrasjes op de wandelpromenade naar de Bodensee al weer druk bevolkt. Bij de haven zien we weer een gigantisch beeld van PETER LENK, draaiend op een plateau.  Na een paar uur zwerven verlaten we de stad en rijden REIGENAU, een schiereiland in de Gnadensee  met echte eilanddorpjes, In MITTERZELL  is een camperplaats, die we alleen ais lunchstop benutten. We rijden terug naar de B33 en vervolgen onze rit langs de Gnadensee richting  Radolfzell, Bij MOOS  bezoeken we het "Badepark a/d Zellersee" en genieten van een uurtje zon. Na vieren betrekt het en een uur inter begint het te regenen, ais voorbode van het voorspelde onweer, In GAIENHOFEN, een klein dorpje aan de Untersee strijken we neer op een knusse parking, verscholen in het groen en hopen, dat het onweer geen roet in het eten gaat gooien van een mooie dag.

Dag. 18
In de nacht slaat het weer om: veel regen en een nïiddagteniperatoar van 14 gr. De korte broek kan weer in de kast In de loop van de morgen is het even droog, maar als wij in SCHAFFHAUSEN de "Rhein­Fall" gaan bezoeken, regent het volop, Toch is de impact van deze bekende waterval met 150 mtr, breedte, 23 mtr. hoogte en 650 M3/per sec. waterverplaatsing voldoende, om er bij slecht weer van te kunnen genieten. Het water, dat zich naar beneden stort vormt samen met de plensbuien een woest decor We hopen, dat de foto's deze indruk bevestigen, Tegen 12 uur vetrekken we weer Noordwaarts door Zwitserland ri. Donaueschingen door een prachtige natuur, In BLUMBERG op 700 mtr, hoogte vinden wij bij het buurdorp Achdorf een mooie notarparking met zicht op de bergen en een bloeiende koolzaadaanplant. Wanneer de zon zich tegen 17.00 uur weer volop laat zien, maken we een mooie
bergwandeling.

Dag. 19
Een koude nacht (4 gr,) en de kachel moet aan We gaan eerst BLUMBERGE  bezoeken, maar vinden daar geen interessante punten. Dan op weg via het "Wurtach-tal" naar Bondorf, gelegen in het zuidelijke deel van het SCHWARZWALD, waar we nu zijn aanbeland. bio Bayern Allgäu en Bodensee is dit het derde doel  van onze Septemberrit. Wolken en zon wisselen elkaar af en de i~l,W.­wind is fris (12-14 gr.) Vanuit Bondorf gaat het naar Schiuchsee (950 mtr. hoog) , gelegen aan het bergmeer van die naam. We maken een wandeling rond het meer en eten er ons broodje. Vanaf de B500 gaat het links af door een fraaie toeristische route langs Menzenschwand (fantastisch panorama) en de HIABSBERG (1253 mtr.) naar ST. BLASIEN , een schitterend i<ur­plaatsje met een monumentale BOM- koepelkerk, Deze Dom heeft een wit Barok interieur en barokschilderingen, Wij hebben vele kerken gezien, maar dit slaat werkelijk alles  Ook herbergt St. Blasiën een internationaal Jezuïetencollege, dat in de vroegere burcht is gehuisvest, De rivier de "Alb", die door het stadje stroomt, is rijkelijk met bloemen getooid en maakt ons bezoek tot een succes. Als laatste traject rijden we naar TOBTMOOS a/d Werra, waar we op de royale Camper­P (€ 5.00 incl. verz.)


Dag 20.
Een zonnige dag (min. 4 gr. ­  19 gr.) en weinig wind. Zodra de kachel brandt, wordt het weer wat prettiger toeven in de camper, Na de verzorging beginnen we aan een rondrit ten  van Todtmoos in de “Hoch­ Schwarzwald" over "B“ en soms over "C ' weggetjes:  klimmen en dalen met  prachtige panorama?. Als eerste berg “nemen" we de HOCHKOPF" (1263 mtr.), Bij de B317 duiken we meteen weer in deze toeristische route, die voert door het BELCHEN-gebergte (1414 mtr). In MUNSTERTHAL  bezoeken we het klooster "Trudpert" met aangrenzende barokkerk en kloostertuin. Lekker in de zon eten we ons broodje en vervolgen daarna onze rondrit richting Todtnau. In TODTNAUBERG bezoeken we Duitslands hoogste waterval (97 mtr.) van de Riv. "Wiese" en genieten van het uitzicht. Aan de bovenzijde vinden we hier op ruim 1060 mtr. hoogte een rustige parking voor de nacht.

Dag 21.
Stralende ion en, op 1066 mtr. hoogte, een temp. Tot 19 gr. Dat ziet er veelbelovend uit! We dalen de berg af en vinden in het dal: TODTNAU, een rustig stadje en een centrum voor de wandelsport. Daarna rijden we naar het Naturpark FELDBERG met o.m. de Feldsee en, met 1493 mtr. hoog, de hoogste berg in het Schwarzwald. In de nabijheid ligt ook de berg "HERZGGENHORN" (1415 mtr.), die we in een 4 uur durende wandeling bestijgen en afdalen, Het uitzicht op de top is geweldig. We zien in de verte de besneeuwde Alpentoppen, o.a. de EIGER, Via de B500 doen we TITISEE aan, Het bergmeer van die naam is nauwelijks toegankelijk en de Camper-P ligt weggedrukt tegen de spoorbaan en is met € 10,- gewoon te duur. We rijden daarom door naar EISENBACH met een wonderschone Campert-P op 950 mtr. hoogte met een panoramisch uitzicht en zeer rustig gelegen; een van de betere Camper­P’s (€ 6,- inclusief stroom).

Dag 22.
Een prettige na zomerdag (25 gr.) wordt ons deel. Na verzorging maken we " een rondje" door de dalen van Elsenbach en rijden ri, E500, Hier verlaten we de normale WZQ, om door de "HEXENLOCH" te rijden; een zeer smalle weg van 11 km. tussen de rotsen van een smal rivierdal. Als we de normale weg weer opdraaien, slaken we een zucht van opluchting, dat we slechts één tegenligger hebben moeten passeren. Door een mooi breed dal gaat het via Simonswald naar WALDKIRCH. titiseeHier doen we inkopen en zetten de camper in de schaduw, om vervolgens per fiets Waldkirch te verkennen. Tenslotte rijden we naar de Camper-P (gratis) nabij  sportveld en stadspark. Tot het donker is, wandelen we hier rond als besluit van een mooie herfstdag.

Dag 23.
Nog maar "koud" na het ontbijt, wordt de "BUS II" al weer de berg opgejaagd! In Z.O.  richting verlaten we Waldkirch en "beklimmen" de berg "KANDEL (1242 mtr. hoog) in z’n  "twee“.   Op de top gekomen, kijken we naar het laagland in Frankrijk met 10-tallen steden en dorpen.  Die in de zon liggen te "blikkeren"; een fantastisch panorama! Vervolgens dalen we af van de Kandel naar St. Peter (722 mtr) en rijden over de B560 noordwaarts via Furtwangen naar  TRIBERG. Hier bezoeken we de langste/hoogste waterval van Duitsland (164 mtr). Reeds 40 jaar geleden, bezocht ik ook deze  waterval en de natuur is er nog steeds even groots, dan toen!  Na wat rust wordt de stad Triberg bezocht, maar dat heeft meer de kenmerken van het Ned. Valkenburg, dus houden we het na een uurtje voor gezien We rijden enkele km verder naar SCHONACH.  Hier bevindt zich een rustige en mooie Camper-P bij de sportvelden (€ 5,-) en kijken we uit op de springschans van dit (ook) wintersportdorp. Wat het weer betreft: een strakblauwe nazomerdag met 26 gr. middagtemperatuur.

Dag 24.
In Schonach gaan we eerst verzorgen en drinken er koffie. üe zon is er weer volop en verwent ons met nóg een zomerse dag ( tot 25 gr,) We rijden via de B33 naar St. St.Georgiën met het doel in Schramberg te overnachten. De stad bevalt ons echter niet druk, duur en overvolle parkings en als camperaar kan je dan beter even doorrijden, Bat doen we via de 8462 door het mooie dal van de riv. "Schiltag", dat ons brengt in een prachtig “vakwerk “­stadje : SCHILTAG, op de splitsing van de rivieren Kinzig en Schiltag. We worden geleid naar de Camper-F bij de stuw en dat is een töp-ydilllsch plekje (gratis + water). We verkennen het stadje tot twee maal toe en zien de houtzagerij op waterkracht, het Apothekersmuseuni en het prachtige "Rathaus" uit 1593. De prachtige vakwerkhuizen in de straatjes bergop inaken het helemaal het einde. 'üoarna gunnen we ons rust bij onze camper, uitkijkend over het water in een weldadig zonnetje.

Dag 25.
In de nacht kentert het weer en vallen er buien. Overdag: buienluchten, wolken, maar ook zon het blijft droog. Na een ochtendwandeling langs educatieve "weetjes" over de bosbouw en de houtvlotten in het verleden stuurt de "NAVI­TRUUS" ons via binnendoor, naar Freundenstadt, Vervolgens is ons doel: het rijden van de "SCHWARZWALDHOCHSTRASSE! Op een hoogte van ca. 1000 meter rijden we door een fascinerende natuur, ruige begroeiing, dorre en omgewaaide  naaldbomen, afgewisseld met mooie uitzichtpunten als: , "SCHLIFFKOPT   (1053 mtr), RUHESTEN en de MUMMELSEE, een vulkaanrneer, dat we rond wandelen. We verwonderen ons, hoe bomen kunnen wortelen op grote rotsblokken. Het is er koud; slechts 10 graden, maar het is door de aparte sfeer beslist de moeite waard Bij HORNISGRINDE volgt een prachtig panorama en we zien Straatsburg en Hagnau in de Franse laagvlakte. Via een afdaling van 14% °'denderen" we de Schwardzwald-hochstrasse af naar BUHL, waar we op de Camper­P (nabij de Tennisbaan) gaan overnachten. Hiermee  is onze Schwarzwald-tocht ten einde en gaan we opmaken voor de thuisreis .. In de middag schijnt de zon en is het in het laagland 20 graden.

Dag  26.
We geven onze "NAVI­TRUUS" opdracht, om snelwegen te mijden en zij houdt zich keurig aan haar opdracht. Via Baden­Baden en de Pfalzer wijnbergen rijden we alleen B-wegen en autowegen. Zelfs Karlsruhe inrijden is geen probleem. Als we dan vervolgens hele stukken langs de Rijnoever (stroomafwaarts) kunnen rijden is dat ‘"leuk meegenomen"!  Vlak voor Koblenz pakken we dan de Autobahn 61 over de Mosel­Bri.ieke en gaan bij afsl. 34 naar MARIA LAACHl en bezoeken daar het vulkaanmeer Laacher See. Tevens blijkt hier een prachtige kloosterkerk met klooster een bezoek waard te zijn. Het weer was wisselend: zon, wolken en ook een aantal buien met ca, 16 gr. De herfst is in aantocht en we keren op het juiste moment  huiswaarts. Slapen doen we op de parking van de LAACHER SEE.

Dag 27.

Regen, regen en nog eens regen! Het belooft een natte dag te worden. We laten de route over aan de NAVI en dat belooft nog verrassend te worden ! In plaats van de AB 61 ri. Venlo rijden we via BONN en KEULEN naar ENSCHEDE. De afstand zal beslist wel korter zijn, maar het voelt toch vreemd, dat je bekende keuzes laat veranderen door de navigatie !.

Gelukkig is het weer in Nederland een stuk beter en "lopen" we tegen vieren binnen in APELDOORN met 2650 km. op de teller.

Een mooie reis, twéé topweken, alléén................. moeten we de volgende herfstrit ons winter dekbed  meenemen !

EP & AN SMID
APELDOORN