C.RIT NO. IV 2007 Z.BELGIE

CAMPERRIT IV · 2007 Zuid ­België (Ardennes- Hautes Fagnes)

Dag 1.

Voor de eerste 3 dagen wordt zomers weer verwacht. Reden genoeg, om uit te zien naar een weektrip naar zuid België. Ondanks de waarschuwing voor vakantiefiles rijden we in een vlot tempo door en stoppen in Maasijk (B) voor de lunch en een rustpauze. Ondanks de warmte (26 gr.) beslissen we om door te rijden, om vanaf de Tweede dag al in ons bestemmingsgebied te kunnen gaan Toeren. Via Luik vervolgen we naar BASTOGNE en parkeren er op de grote Parking "Rue dArlon“. Niet de  meest fraaie plek, maar voor één nacht moet het maar.

Dag 2.

Het wordt een warme dag (meer dan 30 gr.) en van tijd tot tijd wordt de  schaduw opgezocht. Vanaf Bastogne rijden we: "Wèg van de snelweg!" en gaan via de N 848 al slingerend in een fraai berglandschap via Vaux-s­Süre en Faufillers naar Martelange voor een tankbeurt. Vervolgens pakken we de N87 naar Virton en genieten volop van het mooie landschap, al stijgend en dalend. We rijden Frankrijk binnen en bezoeken AVIOTH, om er de prachtige Kathedraal "Notre Dame" te bezichtigen; een absolute aanrader! Terug in België vervolgen we de N88 om in ORVAL de historische abdij te gaan bezoeken. Helaas ......... geen parkeerplek vrij, zodat we de abdij slechts in het voorbijrijden zien liggen. . We rijden door Florenville , een levendig stadje, en stoppen bij Chassepierre a.d‘. rivier de "SEMOIS" voor een boeiend uitzicht. Van daar gaan we naar HERBEUMONT en vinden er een mooie Camper-? voor overnachting (Gare Ancienne).

Dag 3.

Wederom een stralende dag met hoge temperaturen. Na verzorging in l-lerbeumont (water/W.C. gratis) gaan we na de koffie weer op stap door de fraaie Belgische Ardennen en rijden de N865 richting 'Dohan. Inmiddels hebben we reeds Twee keer een stop gemaakt bij erg mooie uitzichtpunten langs de route. Na aankomst in BOUILLON parkeren we langs de rivier "La Semois" en zien een levendige stad met prachtige hotels. Er valt hier veel te genieten. Na de lunch bezoeken we de versterkte burcht, gelegen op een rotsformatie boven de stad met een lengte van 340 mtr. en een breedte van 40 mtr., die al zijn oorsprong vond vanaf 988 n.Chr. en beroemd werd door de kruisvaarder Godfried van Bouillon. Tijdens de bezichtiging worden er demonstraties met een valkenier gehouden en het is boeiend, om te zien, hoe volken, uilen en een heuse Condor door het luchtruim klieven. Tegen vieren betrekt het en begint het helaas te regenen; we zullen, wat het weer betreft, een stapje terug moeten doen. Overnachten doen we op de Camper­P nabij de sportvelden a.d. achterzijde van de burcht; mooi groen en rustig gelegen (gratuit)

Dag 4.

De dag begint bewolkt, maar in de loop van de dag komt de zon er steeds beter bij en wordt het een mooie, zonnige dag met 23 gr. Vandaag doen we een kleine verplaatsing naar BOHAN via een mooie bergroute. In Bohan parkeren we langs de oever van de rivier ia Semois en in de middag bezoeken we aan de stille kant van de rivier naast de brug een prachtige recreatieplek, heerlijk in de zon en genietend van de kajakkers, die hier komen aanlanden. Op onze "P" langs de rivier kunnen we niet blijven staan (i.v.m. kermisopbouw), zodat we verkassen naar de officiële Camper-? nabij de camping voor de overnachting.

Dag 5.

In de nacht zijn er regenbuien en in de morgen giet het volop. Tegen het middaguur wordt het droog en besluiten we te vertrekken voor een rondrit door een prachtig rivierendal in noord­Frankrijk, (route "La 5emoise/ la Meuse". We rijden naar Montherme, waar we aan de Maas een middagstop maken. Onderweg hebben we een leuke ontmoeting met camperaars uit Vorden, die we enthousiast maken voor de CCN. Vanuit Montherme maken we de dag vol door via Revin naar FUNAV/ Meuse te rijden. Aan de kaai vinden we een prachtige plek aan de Maasoever met Nederlandse kruisertjes voor de deur! De zon laat zich niet meer zien, het is 17 gr., maar droog!
 
Dag 6.

De dag begint met regen, die in de loop van de dag alleen maar toeneemt. Bovendien waait het hard en het is slechts 13 gr.! De zomer zit in een dip en de fraaie route, die we willen rijden, is met dit weer een stuk minder leuke We besluiten het laatste deel van onze rondrit door Frankrijk en rijden weer in België richting Gedinne en Vresse­s-Semois. Het "Point Sublieme" bij Rochehaut laten we voor wat het is en in de stromende regen gaar het naar Lebin en ST. HUBERT. Daar lunchen we en gaan een uurtje "onder zeil". Wat overblijft, is een bezoek aan de "Basilique St. Hubert" met de dubbele laatgotische torens (1526-1564), en barokgevel (ca. 1700). Hiernaast bevindt zich de abdij (uit 76 eeuw en herbouwd in 1729) met een prachtig interieur, waarin de diensten van de provincie zijn ondergebracht. Het bezoek aan de Basiliek is een aanrader en maakt onze (verregende) dag weer helemaal goed. Als laatste etappe rijden we naar HAN-sŭr-LESSE  voor de nachtstop en vinden er een verzorgde Camper-? (€ 2,50) met NU eens ook een aantal Nederlandse campers. We delen onze voorraad "Camperkriebels" uit, waarop vele positieve reacties volgen.

Dag 7.

Een bewolkte, maar nagenoeg droge dag bij 16 gr. De opluchting overheerst, dat we niet nog een natte dag krijgen. We besluiten, de druipsteengrotten van HAN-sŭr-LESSE  te bezoeken en melden ons om 10 uur bij het vertrekpunt van het trammetje, dat ons naar de grotten zal brengen. Het wordt een boeiend bezoek binnen de berg van kalksteen en de ondergrondse rivier de "Lesse". In de "ondergrondse zaal" worden we vergast op een licht- en klankspel en tot slot varen we per boot over de Lesse de grot uit, het daglicht tegemoet. Om  12 uur begint het tweede deel van ons uitstapje en we rijden met de "5afaribus" door het wildpark. Hier zien  we tal van dieren in hun natuurlijke omgeving. Teruggekeerd bij de camper, gaan we weer op pad via Rochefort en Vresse naar DURBUY in het Famenne-gebied  "Somme et Leuze". We staan op de berg met het uitzicht op het stadje en tegen zessen dalen we af naar de parking aan de Ourthe­oever voor onze voorlaatste overnachting. Een avondwandeling laat ons zien, dat Durbuy over fraaie hotels en restaurants beschikt en een mooie "kletterwand" rijk is. ‘

Dag 8.

Een korte verplaatsing naar het 15 km. noordelijk gelegen HAMOIR is het eindpunt van vandaag. Een mooie, rustige plek aan de rivier, waar we ai diverse malen hebben overnacht. Maar eerst willen we in Durby nog de nodige foto's van slot en andere pittoreske plekjes maken, omdat dit stadje meer biedt, dan gemiddeld. Als we tegen elven HAMOIR binnen rijden, laat de zon zich zien en na een aarzelend begin wordt het een prachtige dagje zon en 21 gr. l Daar, aan de oever L van de Ourthe, luieren we al lezend de dag door, of en toe kijkend naar de kajakkers, die voorbij varen.

Dag 9.

De slotdag van onze weektrip is aangebroken. Nadat de nevel is opgetrokken, volgt een mooie dag. Rond 9 uur gaan we op pad, voor de terugtocht, die vlot verloopt. Via Luik en Maastricht rijden we de gebruikelijke route noordwaarts en arriveren tegen 14.30 uur in Apeldoorn met ruim 1000 km. op de teller. "Wèg van de snelweg" naar de Belgische Ardennen en Hautes Fagnes is ons zeer bevallen. Een mooi landschap, vriendelijke stadjes en nergens druk (en dat in het hoogseizoen!)

Ep & An Smid
Apeldoorn