C.RIT NO. III 2006 BELGIE

BELGIE (Walonie Luxemburg)

Door de ziekte van echtgenote   en de daarop volgende herstelperiode  was de eerste helft van ons camperseizoen Enfin wat "’ in het water gevallen” Op een rite naar Wijhe, Zwolle, Meppel en Kampen na bleven onze plannen "in de la" tot betere tijden? Vanaf 1 Augustus was er weer de mogelijkheid, ent tassen twee hartrevalidaties in, een tochtje te maken en te ondervinden, of camperen  voor AN weer mogelijk was.

Op Dinsdag 1 Augustus  vertrekken we (na veel gedoe met een volledig ontladen startaccu) samen met onze loge "Dribbel" als gast, richting Zuid­Nederland. 20 Km. Voor  Maastricht namen we de afslag Antwerpen en Lankanen (B.), om zo vervolgens te arriveren bij Gerrie en Geert de Boer (Gerrie is bestuurslid  CCN voor Camperplaatsen in N.L.) in het Belgische REKEN, waar we hartelijk ontvangen werden  en op hun erf een plekje kregen voor de overnaelïting. Eer het zover was, werd er heel wat afgepraat over de uitbreiding van de Nederlandse camper-plaatsen en wat verder nog meer ter sprake kwam; al niet al een zeer gezellige kennismaking!

Op woensdag 2/8: werd na de koffie koers gezet naar de belgiselle grens. Vlak voor Luik namen we de afslag Verviers en reden langs de grens van het Belgisch/Duitse  natuurpark "Hohes Venn", door Verviers, om te arriveren in het Belgische MALMEDY, een allerliefst plaatsje in de Belgische Ardennen aan het riviertje "Warschenne” Hier vonden we een mooie kathedraal en een voormalige Abdij. Veer deze Abdij was een gratis parking/overnachtingsplaats voor campers.   vooral opviel in Malmedy waren de uitbundige bloemversieringen in de stad en de vele gedenktekens voor gevallenen uit de 2e“ Werledoorlog”. Er moet in dit gebied zwaar gevochten zijn met vele slachtoffers als gevolg.

Op Donderdag 3/8: vervolgden we onze tocht door  het fraaie belgische Ardennengebied en bezochten eerst de watervallen van COO. Goed en wel vertrokken, begon het te regenen en pas in de middag klaarde het op, zodat we toch konden  genieten van een mooie rit door TROS-PONTS en HO FALEZE, waarna we de grens met Luxemburg  passeerden en via WILTZ naar HEIDERSCHEID reden. Hier vonden we aan de SIS een prima off. Camperplaats met alle denkbare voorzieningen (Euro 7,50)

Vrijdag 4/8:  reden we een stukje terug naar ESCH en SURE   (waar we in het verleden al enige keren met een tentje kampeerden). Helaas waren de weergoden ons slecht gezind, want het regende pijpenstelen! Verder dan een blik vanachter de camperruit kwamen we niet, dus gingen we maar verder naar MARTELANGE veer de "goedkope diesel” en verlieten hier Luxemburg richting  BASTOGNE. Ook hier een verregende stad, dus vervolgden we via de N834  Bertogne en LA ROCHE en-ARDENNE. Vooral dit laatste stadje is een aanrader, maar ook hier was de regen spelbreker.  We bereiken MARCHE­en FAMEN NE (de hoofdstad van belgisch . Luxemburg) en verlieten hier de Ardennen, om het meer heuvelachtige "FAMENE´´  binnen te rijden op weg naar ROCHEFORT en de camperplaats in HAN-sur-LESSE, bekend van de daar aanwezige "grotten van Han". Na lang gewacht te hebben op droger weer, bezochten we dit toeristische plaatsje, maar door al die nattigheid zag het er wat "verlept" uit.

Zaterdag 5/8: Na veel buien in de nacht en vroege morgen werd het eindelijk droeg en kwam in de loep van de morgen de zen te veerschijn {een hele verademing.  Via Rochefort, waar we inkopen deden, werd  koers  gezet naar BEAURANG door het fraaie FAMMENE heuvelgebied.  Vervolgens  reden we Frankrijk binnen, om  daarna   GIVET stroomafwaarts de linker Maasoever richting DINANT  te kiezen. Het werd een prachtige rit door het Maasdal  met steeds meer zon en fraai gebergte langs de oevers. In  HASTLERE-par-DELA  werd twee uur geluncht enl iekker in de zon gezeten en daarna was  DINANT aan de beurt. Echter, op zaterdagmiddag in het hoogseizoen was er geen vrije parkeerpiek te bekennen en zat er niets  anders op, dan onze tocht te vervolgen. We bleven op de N96 naar NAMUR en vandaar de rechter Maasoever (N90) naar HUY.  Aldaar aangekomen  vonden we direct een fraaie camperplaats  op de loswal aan de Maas (tussen speerbrug en de Citadel) met een groenstrookje en de rivier "voor de deur”! Heerlijk zitten in de zon met de korte broek en inmiddels zo’n 23 gr.  ’s Avonds een wandeling naar het stadsdeel van Huy over de rivier, maar buiten het rivierzicht was daar niet veel te beleven.

Zondag 6/8: Bedekte hemel en een frisse N.W. wind hij het opstaan. De morgen werd benut voor een wandeling in het oude centrum, waar naast het FORT van HUY en de kathedraal nog enkele historische gebouwen en steegjes te zien waren, maar het had niet de uitstraling van  bijv. Dinant!  Na de lunch en een uurtje rust begaven we ons op weg naar het 30 km verder gelegen HAMOIR aan rivier , de Ourthe, waar het heerlijk toeven was op de Camper-P aan het riviertje, waar we vele  kajakkers de rivier zagen afzakken.

Maandag 7/8: Op deze dag begonnen we tegen 9.30  uur aan onze thuisreis  via Aywalle, Luik en Maasticht en reden zo de gebruikelijke roete noordwaarts naar Apeldoorn met  redelijk wat zon en een enkele bui  tot besluit. Rond half  vier reden we Apeldoorn binnen en zat onze weektocht van bijna 1000 km er weer op . Het weer had wat beter gekund, maar het was fijn, om na alle gezondheidsproblemen weer de camper te kunnen pakken voor een "weekje weg!"

EP &  AN SMID