C.RIT NO. IV 2008 DE EN TSJE

C. Rit No. IV -2008

Met Ep & An naar ..............................

DRESDEN + TSJECHIE ( Bohemen)

In tegenstelling met onze eerdere reisverslagen wordt voor de toeristische informatie van de bezochte plaatsen verwezen naar: http://www.mozaiekreizen.nl (klik op streekinformatie) uitgesplitst op Oost-, zuid-,  west­,noord­ en Centraal-Bohemen , alsmede het Reuzengebergte. En ook op de site van het Tsjechisch Verkeersbureau is uitgebreide informatie beschikbaar, Klik http://www.czechtourism.com/home/ en ook de reisgids "ANWB ACTIEF" over Tsjechië met 30 dagtochten (€9,50) is een aanrader.

Voor het bekijken van de foto's, klik : http://www.picasaweb.google.nl/smid38

 

 

 

 

ALGEMENE  INFORMATIE

Nog niet eerder bezochten we een "vroeger" Balkanland (m.u.v. Kroatie) en een goede voorbereiding was meer dan nuttig. Als eerste stuit je dan op de taal (5lavisch), die voor ons westerlingen niet leesbaar is en onmogelijk uit te spreken. Daardoor is het kaartlezen extra lastig en het gebruik van de navigatie (stadsnamen zonder leestekens) onmisbaar! Natuurlijk kom je met wat Duits en wat Engels wel verder, maar communiceren met een Tsjech, die geen andere taal spreekt is onbegonnen werk. Het is aan te raden, bij de grens een autovignet aan te schaffen, omdat die verplicht is op (sommige) snelwegen en zelfs op 2-baans autowegen. Omdat met niet vooraf weet, op welke wegen men belandt is het zinvol deze aanschaf niet uit te stellen (Ca. =€ 15.- per 30 dgn.) De Tsj, Kroon is het betaalmiddel, maar vaak kan men ook met Euro's afrekenen. Bij het verlaten van het land is het zinvol de ongebruikte "Kronen" op te maken voor bijv. een tankstop: de N.L. banken nemen ze niet meer in! Overigens liggen de brandstofprijzen op het hetzelfde niveau als in Duitsland.

De Campings

(z.g. autocamps) zijn goedkoop (rond de 200 Tsj.Kroon= ca. €9,­), maar bieden weinig. Opvallend zijn de bruine trekkershutten (die op vrijwel elke camping aanwezig zijn en veel plaats innemen) en het ontbreken van voorzieningen van VER- en ONTzorging van Campers. Verharde camperplaatsen vindt je er niet en ook het sanitair is (soms) bedroevend met betegeling uit de "Oostblokperiode". Enkele campings zijn wel aan het moderniseren, dus er zit wel voortgang in. Ook de bewegwijzering van de campings is minimaal, dus goed opletten is de boodschap!

In de meest bezochte regio‘s zijn ook Nederlandse campings te vinden die er met "kop en schouders" bovenuit steken ( rond de Tsj. Kr. 400.-). Een campingkaart vergemakkelijkt het zoeken (en reken niet op overnachtingplaatsen buiten de campings). Deze kaart is gratis te bestellen bij het Tsj. Verkeersbureau (tegen portokosten). Bij iedere camping moet men zich legitimeren met paspoort en (soms) extra  vragenlijsten (overblijfsel van het vroegere regime !!)

 

De wegen.

Aan het wegennet wordt hard gewerkt en de meeste doorgaande wegen zijn goed. Ook wordt het snelwegennet uitgebreid (zij het "mondjesmaat"). De B­-wegen zitten vol gaten, gevuld met klodders bitumen en een camperrit

wordt hierop geen onverdeeld genoegen! Op veel (aangelegde) parkeerplaatsen buiten de steden behoeft men ook niet te rekenen.

De steden.

Er zijn veel historische stadskernen te zien met prachtige kerken, marktplaatsen, en met de meest schilderachtige gevels in pastelkleuren, burchten en musea, "te kust en te keur". Veel cultuur, dus! Voor de liefhebber is er dus veel te zien. Er is een goede winkelstand en alles is er te koop. Voor het foerageren vindt men in diverse plaatsen een Lidl (je kunt hier ook pinnen in Tsj. Kr.), waar een goed assortiment wordt aangeboden.

Een TOPSTAD is natuurlijk PRAHA (Praag) met een prachtig centrum en een rijkdom aan cultuur. Reis naar het centrum met het openbaar vervoer (goedkoop!) met tram / metro en parkeer vooraf bij een "stadscamping", die zich in de aanrijdroutes van de stad bevinden.

Natuur.

In Oost-Bohemen vindt men o.m. het Reuzengebergte en de zandsteenformaties In Ardspassko­5kaly (de "stenen stad" van Ardspach­ een aanrader!). In Zuid-Bohemen bevindt zich o.m. het Lipno­meer (met N.L.-camping) en de toeristische "topper" CESKY KRUMLOV (Unesco) en Ceske Budojovice en de enorme visvijvers rond TREBON.

In West­Bohemen zijn de aanraders: burcht LOKET. MARIANSKE LAZNE een mooie badplaats van voor de 2° W.O. , evenals KARLOVY VARV (toppunt van een luxueuze badplaats met prachtig Kurhaus en "warme bronnen". Ook KLATOVY is een mooi stadje.

Noord­Bohemen: Hier vind je het Isergebergte a.d. grens met Polen met o.a. TRANSVALD en HARRACHOV (skigebied). Een Toplocatie is de CESKE RAJ met grillige zandsteenformaties, met name bij PRACHOUSKE SKALV met de vele "rots­Iabyrinten". Ook de plaats JINCIN heeft een mooi historisch centrum. De BURCHT KOST is zeer dominant. Oost-Bohemen is een mooie streek, waar je wel alles kunt vinden. Kijk eens rond in LITOMSYL (zeer schilderachtig) en de ARDPA5SKO­TEPLICE­5KAL‘/ ("Stenen stad"). Breng ook eens een bezoek aan het HOSPITAL KUK5 met haar prachtige zandstenen "beeldengalerij"

Centraal-Bohemen wordt gedomineerd door PRAHA (Praag), maar ook het gebied rond Praag is zeer de moeite waard. Veel natuur is er in de CESKV KRAS bij de plaats BEROUN . Ook het kasteel KARLSTEJ N en verder stroomopwaarts de burcht KRIVOLAT (Unesco) ll Eigenlijk te veel om op te noemen (Ga beslist eens kijken op de sites bij de aanvang van dit reisverslag ll!) Onze reis begint bij de Saksische stad DRESDEN, gelegen aan de ELBE met haar barokke "Altstadt", met in het hart: het slot "de SWINGER" Je hebt minstens twee dagen nodig, om deze prachtige stad Waar nog steeds wordt gebouwd, om de bombardementen uit W.O. II te doen vergeten!) De CAMPER­P (niet officieel) ligt stroomafwaarts , pal aan de Elbe bij de busparking, even voorbij de spoorbrug.(gratis). Te voet ben je in een kwartiertje (onder de bruggen door) in het oude centrum.

DE ROUTE :

1. A.B. Dortmund/ Kassel (374 km.): Overn.plaats: Camper-P te SEESEN (gratis)

2. A.B. ri. Dresden (313 km) in n.m.: bezoek aan Altstaat Dresden (Swinger Camper­P: aan de Elbe   autobusparking/naast spoorbrug) (gratis)

3. Per fiets langs de Elbe en stadsbezoek Dresden (zonnige per. 21 gr) Camper-P wederom bij de busparking aan de ELBE.

4. Door Sachsen naar Tsjechie. Rit door het Ertsgebergte (80 km). Camping: autocamp OSEK (open|.recr.bad) n.m. zon- 26 gr.

5, Via KADAN : stop Lidl- naar KAROVV VARY (stadsbezoek/kurpark ­ Kurhaus. Autocamp in BREZOVA. Weer: zon­warm: 28 gr.

6. Via LOKET naar DRENICE (113 km) bez. Plaatsen: burcht LOKET(vesting- Stad a/d Ohre) + rondrit ANWB via Becov en Brezova - Autocamp te DRENICE a.h. meer Vod.n.Jecenice. Weer: zon 23 gr.

7. via CHEB a/d Eger (stadsbezoek marktplaats + burcht) naar Marianske- Lazne : (bronnen­badplaats (1808-2008) met Kurhaus en Kurpark.(124 km) Overn.: te Horsovsky-Tyn op autocamp Pohadji op de parking (gratis)

8. Via Klatovy en Pilzen naar VOLDUCHY . Bez. Plaatsen: KLATOVY- Karez campgopgeheven) VOLDUCHNY. Autocamp Habr.

9. Via l-lorovice, Zabrak, Beroun en CESKY HORA (75 km): bezochte plaatsen: Horovice (slot) Zebrak­Beroun­rondrit Cl-lE5‘/ I-IORA met stop bij bergmeer  KRAJINA OBLAST naar: KALSTEJ N. Autocamp: Prozemec  Mestice (a.d. Barounka-rivier.

10. Via het Barounka­dal naar PRAHA v.v. naar VIMPERK. (132 km). Bezoek Aan slot Karltejn, PRIMBAM en TACONICE. (i.v.m. fysieke ongemakken de stad Praag helaas niet kunnen bezoeken en weer gekeerd). Aankomst te VIMPERK autocamp Otava. (aanrijdingschade met stenen poort aan de luifel Weer: v.m. zon 26 gr. - n.m. buien 11. Vanuit VIMPERK langs de Horni Plana (stuw) langs LIPNO­MEER (45 km lang en zeer visrijk) naar FRYMBURK N.L.­camping Frymburk (=€20,- incl. stroom en alle voorz./mooie plaatsen a/ h meer!) Zon/wolken 24 gr.

12. Van Frymburk a/ h Lipnomeer rijden we naar CESKV KRUMLOV (Unesco) naar KAMENY UZED (Ri. Ceske Budojovice) en bezoeken intussen in VISSV BROD het klooster, de burcht van ROZMBEEK en natuurlijk het mooie stadje SESKY KRUMLOV zelf met schilderachtig kasteel en het stadje zelf. (68 km.). Tenslotte landen we op autocamp Stilec aan het meertje Kameny Uzed. Het is zonnig en warm bij 24 gr.

13. Verder gaat het van CESKE BUDOJOVICE naar SUCHDOL n. LUZ . We doen een stadsbezoek in CESKE BUDUJOVICE , vervolgens het "WIND5OR­catle" in HLOBA PAD VITAVOU en rijden de ANWB ­rondrit 23 (Porezany-Sevetin en Lomnice n. luz) om vervolgens de grote visvijvers A bij TREBON te passeren. Camping: autocamp Klikov in Suchdol n. Luz (aan de rivier de Luznice). Het is wisselend bewolkt bij 24-25 gr.

14. Vanuit Suchdol maken we een tocht langs de vele visvijvers (kunstmatig aangelegd) en passeren JINDRICHOV HRADEC en CERVENA THOTA (slot + vijver), om in STRMILOV te arriveren ( 71 km). Autocampr Komornik Strmilov a/ h water bij zon en 26 gr. !

15. De tocht gaat vanaf STRMILOV naar STOKV door een golvend landschap van akkers en bossen (mooi!). We bezoeken de stad TELC (aanrader!) met mart en slot+slottuin, universiteit en stadskerk( er zijn brandweerwedstrijden voor de jeugd in dit schilderachtig decor). We landen op het autocamp Vicocina in Stoky. Hier staat het autocamp vol hutten en krijgen we een weidje apart toegewezen, waarin we prompt wegzakken en de volgende ochtend met de trekker worden weggesleept. Het is zonnig met 28 gr.

16. Vanuit STOKY rijden we naar LITOMVSL (OP DE GRENS VAN Bohemen en Moldavie) (111 km) en we bezoeken onderweg ZDAC n, SAZAVOU, ZELENA HORA (klooster + kerk) en tenslotte LITOMYSL op de autocamp Primatour (hutten met 1 camper) Het is broeierig (27-24 gr. met regen in de avond) . In LITOMYSL een uitgebreid stadsbezoek (aanrader!) met SLOT, Dom, museum, klooster, markt met fraaie gevels en pedagogische Academie).

17. Verder naar: HRADEC­l<RALOVE. JAROMER , naar HOSPITAL KUKS (Zandsteen beeldengalerij). Eindbestemming: NACHOD op de camping "Nachod Beloves". ( 118 km.) zon en wolken bij 22 gr. 18 Route NACHOD naar VRCHLABI (93 km) met een bezoek aan ADRSPASSKO ­ `l'EPLICE­SKALY (de stenen stad van ADRSPACH) met indrukwekkende hoge zandsteenformaties (aanrader!) In VRCHLABI vinden we de autocamp aan het recr.meertje Bela. (Het hek staat open en er is niemand meer aanwezig, dus staan we alleen en gratis) De zon is er de hele dag en met 21 gr. is het aangenaam. (Bij de avondwandeling verdwalen we, maar het komt allemaal toch goed!)

19. Met VRCHLA BI als uitvalsbasis maken we een rondrit en een bergtocht naar SPINDLERUV MLVN (7­daIen samenkomend) te voet. Met de seilbahn naar de berg St. PETR (1188 mtr) met zicht op de hoogste berg van het Reuzengebergte: POD SNEZKOV (1600 mtr). (div. Skipistes). Na bezoek aan het stadje Spindleruv Mlyn gaan we weer terug naar het autocamp VRCHLABI Wederom alleen en ....... gratis) Zonnig weer en 24 gr

20. Van Vrchlabi vertrekken wij en rijden via ZELEZNV naar MALA SCALA (66 km). Onderweg bezoeken we JILEMNICE en landen in HARRACHOV. Daar gaan we met de trein (tandradbaan) naar TANVALD (12 km) en zitten dan weer in de bergen (skigebied), om vervolgens weer terug in in Harrachov, door te rijden naar MALA SCALA. Camping Ostrov a/d/ rivier Het weer: zon en wolken 20-26 gr.

21. Vertrek en terugkomst in MALA SCALA. (52 km) . Bezoek aan TURNOV (Raadhuis, St.Nicolaaskerk/ Riv. J`izera)­ HUBRA SCALA: (slot Valdstejn). Autocamp Ostrov Zon/wolken 24 gr.

22. Van MALA­SCALA naar SOBOTKA. Bezoek aan CESKY RAJ (l) , `TICIN (Centrum) en SOBOTKA (52 km). autocamp Flodmanova te Sobotka. Zon + N.wind 20 gr.

23. Vanuit SOBOTKA naar HARRACHOV (174 km.). We bezoeken de burcht KOST , de MUZD|(Y­PRIHRAZY (rotsformaties) en J ABLONEC n. NISOV en overnachten op de autocamp Harabnov Jiskra in ë­£ARRACHOV. Het weer ondergaat een drastische omslag. Het is bewolkt en met 11 gr. koud ll

24. Vanuit HARRACHOV staat een bergroute gepland, maar door de lage bewolking en ingevallen kou hebben we in de bergen "niets meer te zoeken" en rijden via de grote weg langs de ELBE naar DECIN, steken de grens met Duitsland over en rijden in het fraaie ELBE-THAL naar Dresden (174 km) .Het weer: v.m. (in de bergen) 6 gr. Bij aankomst in Dresden: 17 gr. met motregen. Overnachte doen we op de (bekende) Camper-P aan de Elbe.

25. Via de planner besluiten we de Autobahnen te mijden en rijden binnendoor. VELE stoplichten verder en dwars door HALLE en LEIPZIG belanden we in het historische NORDHAUSEN, ( 262 km.) ,dat we nog net voor donker, met een wandeling verkennen. Overnachten doen we op de Camper­P Parkalle/Gumerstrasse. Het is droog, maar de temp. Houdt niet over: 12 gr.

26. Vanuit NORDHAUSEN rijden we via de A.B. 7 en A 44 ri Kassel tot de afslag WOLFHAGEN, waar we de (prachtige en gratis) Camper-P opzoeken (169 km). Inmiddels is de zon er weer bij en bezoeken we het historische centrum van Wolfhagen. Het temp. Verloop over de dag is: 8.7 gr · 15.6 gr. en zien het weer, na een "kouwe put" verbeteren.

27. Via de A 44 (ri Dortmund) rijden we naar WELVER, om oude vrienden te bezoeken. Deze blijken afwezig, waarna wij de Camper-P in SOEST (gratis) aanrijden (131 km) en ons koesteren in een lekker zonnetje bij 19 gr. We hebben tijd over en doen een leuk stadsbezoek in deze historische stad.

28. Tot slot rijden we onze laatste etappe van SOEST naar APELDOORN, waar we tegen 12 uur arriveren. Inmiddels is het aangenaam weer met zon, zodat we, alvorens naar huis te gaan nog even in het recreatiegebied BUSSLOO neer strijken, heerlijk in de zon genietend.

Hiermee kwam een einde aan een mooie reis, gezegend met fraai weer en vele ervaringen rijker . De totale rit is ca, 3500 km lang en heeft ons een goed inzicht gegeven van wat Tsjechië in velerlei opzicht heeft te bieden.

EP & AN SMID

APELDOORN