C.RIT. NO. 4 2004 Nrd. Nederland

REISVERSLAG CAMPERRITNO. 4 -2004 NOORD-NEDERLAND

Op Zaterdag 31 Juli 2004 begonnen we aan een “tussendoor-trip” van één week door Noord-Nederland Waar we anders “met z’n tweeën” reisden, hadden we nu een “gezinsuitbreiding” met het hondje “DRIBBEL” van onze zoon Bert en schoondochter Yvonne.Een heerlijk “harige hond (kruising tussen chow-chow en maltezer) van 9 maanden oud bleek al snel en leuk reisgezelschap te zijn.Over het weer kunnen we kort zijn: héél veel zon, geen regen en vanaf

Do. 5 Aug.: temperaturen bóven de 30 gr. Zeer warm dus!!

Onze eerste dag had als reisdoel een bezoek aan onze “oude haven ” Bremerbergse Hoek. A/h Verluwemeer.Dat werd een weerzien met “oude buurtjes” Rita en Peter Traben en verder veel bekenden uit onze “vaar-periode”.We werden gastvrij ontvangen en er werd gezellig “bijgepraat”.’s Nachts werd overnacht op de Parking van Aqua-Hotel “Prinses Maxima” (met toestemming van de fam. Bouwman).

Op Zondag 1 Augustus vervolgden we onze tocht naar LELYSTAD. We reden over binnen weggetjes via de “Knardijk en de Praamweg”.Op de “Praambult” konden we, op de grens met de Oostvaarders Plassen, een kudde zien van honderden Tjechischepaarden en ook andere “wilde grazers”. Een indrukwekkend schouwspel!Daarna kwamen we aan de “Lage Vaart” met een “gedoogplaats” voor Campers.Overdag nog veel vissers aan breed water, s ’nachts helemaal alleen!

Op Ma. 2 Aug. Begon de dag met mist.Nadat deze opgetrokken was reden we via de Ketelbrug naar Emmeloord (met een bezoek aan An ’s broer en schoonzus) om vervolgens via Marknesse koers te zetten naar het Nationaal park “De Weerribben ”.Hier werd halt gehouden in KALENBERG op een mooie ruime Parking aan het water. Nadat de “dagjesmensen ” vertrokken waren (veel fietsers) was dit een ideale Camper(gedoog)plaats, grenzend aan gras en slootjes. S ’Middags gekeken naar de eindeloze ”optocht” van jachten via de “ Kalenberger Gracht”, S ’Avonds op de fiets naar OSSENZIJL (en terug) in een fijne ambiance van mooi weer en af gemeerde schepen met tientallen bruggetjes.

Dinsdag 3 Aug. Vervolgden we onze trip langs vele binnenwegen in het zomerse Overijssel en Friesland via Kuinre, Munnikeburen, Echtenerbrug, Woudsend, Hommerts naar HEEG; in het verleden onze favoriete haven, nu weer leuk, om er te zijn.We lunchten, lieten de hond uit langs het Heegermeer en wandelden door het dorp.Via Oudega (aan het Gaastmeer), Blauwhuis, Tjerkwerd en Bolsward reden we naar de Afsluitdijk.Na enkele km. Rechtsaf bij het Kazemat-museum bereikten we de Parking van Rijkswaterstaat met een boeiend uitzicht op alle schepen, die vanaf IJsselmeer het WAD opvoeren (en omgekeerd), waaronder grote 2- en 3 masters.Met zo’n 40 campers werd overnacht.

Op Woensdag 4 Aug. Reden we Friesland “binnen ” via Bolsward, Sneek, Scharnegoutum, Roordahuizum en Wijtgaard ging de tocht richting Drachten en kwamen we via Warga op de jachthaven van WARTENA, gelegen aan het Prinses Margriet-kanaal Mede om ons te verzorgen en “ontzorgen ” kozen we voor deze rustige en gerieflijke haven, waar ook campers welkom zijn.Goed en wel op de plek, troffen we daar Pia en Chris uit Texel, die met hun SAGA- motorschip afgemeerd lagen met een hondje, Nouchka geheten (net als onze oude Golden Retriever) en een “evenbeeld” van onze logé “Dribbel”!Genoeg gesprekstof dus en het “klikte” wonderwel bij deze ontmoeting (met zelfs een “informele uitnodiging” om nog eens op Texel te komen.)

Donderdag 5/8 verlieten we tegen de middag Wartena weer, om via Drachten naar OOSTERWOLDE te rijden, waar we een overnachtingsplek vonden op de Parking van Camperbedrijf VuistHet was nu zeer heet en het vinden van schaduw het belangrijkste doel. S ‘Middag bekeken we de campers bij de Fa, Vuist en maakten een praatje met de eigenaar. S ‘Avonds waren er voortdurend voorbijgangers (met hondjes) die een gesprek aanknoopten

Vr. 6/8 reden we eerst naar Appelscha, waar we wederom de schaduw opzochten, met een wandeling in de mooie bossen van Appelscha, om na een lunch onze weg te vervolgen (binnendoor) via Smilde, Hooghalen, Assen en Veendam naar het plaatsje ZUIDBROEK aan het Winschterdiep.Bij de “passanten-haven” vonden we een schaduw-plek op de Parking (met “terras a/h/ Winschterdiep) en zagen ook hier weer de bootjes voorbij komen.

Op Zaterdag 7 Aug. Vervolgden we onze rit via Winschoten, Vlagtwedde en Sellingenfwaar we in de prachtige natuur ons broodje aten), via Ter Apel, Emmer Compascuüm naar het Veendorp BARGER COMPASCUÜM in Drenthe.We vonden op de “P” van het “Veenpark” een mooie overnachtingsplek (weliswaar zónder water!)

Tot besluit van onze weektocht reden we op Zondag 9/8 via Coevorden, Hardenberg, Ommen, Raalte en Deventer naar Twello, waar we onze logé ”Dribbel” weer in “blakende welstand” afleverden bij zijn échte baasjes en waar we met onze kinderen en kleinkinderen nog even lekker konden napraten over hun vakantie en onze week-trip.

Tegen 3 uur arriveerden we in Apeldoorn na een rit van 650 km onder prima condities en weer veel ervaringen rijker!

Op 28 Augustus a.s. vertrekken we dan weer voor Rit no. 5 naar de HARZ, THÜRINGEN en SACKSEN in Duitsland en hopen na 26 September weer met veel enthousiasme “verslag te kunnen doen ”!

Groetjes,

EP&AN